Nyári diákmunka – Hamarosan indul a jelentkezés az önkormányzati helyekre

Idén is várja a nyíregyházi önkormányzat a dolgozni vágyó diákokat. Több száz nappali tagozatos tanulót fogadnak majd az intézmények. 16 és 25 év közöttiek jelentkezhetnek a nyári diákmunkára, ők hat órában dolgozhatnak és hat számjegyű fizetést kaphatnak Nyíregyházán.

Évek óta várják a diákokat a Polgármesteri Hivatalban a nyári hónapokban, a tanulók segítő pozícióban vannak, adatbázisokat kezelnek, adminisztrációs feladatokat látnak el és intézik a papírmunkát. Ez nagy segítséget jelent a dolgozóknak, főleg a nyári szabadságolás idején. A nyári munkavégzés részleteit ismerhették meg a diákok csütörtök délelőtt, a Mustárház, a Nyíregyházi Diák-polgármesteri Iroda és a Polgármesteri Hivatal szervezett közös fórumot a Városházán.

Szinte minden munkakör népszerű a fiatalok körében, igazán nyitottak mindenféle tevékenységgel kapcsolatban. Talán a városunk adottságait kihasználva sokan szeretnek a turizmusban, vendéglátásban dolgozni, így talán a legtöbben az állatkert, illetve a fürdő alkalmazottai szoktak lenni” – mesélte a tapasztalatokról Ecsedi Noémi diákpolgármester.

Önkormányzati helyek

Az önkormányzati intézmények helyei is hamar betelnek, összesen kilenc helyszínen fogadják a diákokat. A 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos tanulóknak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályánál kell regisztrálniuk, ha itt szeretnének dolgozni. Ahogy dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere fogalmazott, a tanulók akár hat számjegyű összeget is kereshetnek a nyári munkával.

Nyáron két hónapban, két nagy turnusban fogadunk körülbelül 5–600 diákot. Természetesen nemcsak az önkormányzat épületében, hanem az önkormányzati rendszeren belül, tehát a múzeumokban, művelődési házakban, könyvtárakban, szociális intézményekben dolgozhatnak olyan diákok, akik segíteni szeretnének. Ennek feltétele az előzetes regisztráció. A diákok így megtapasztalhatják, hogy milyen, amikor az iskolán túl is mindennap fel kell kelni, be kell jönni dolgozni és koncentrálni kell, mivel olyan különböző feladatokat kapnak, amelyek nem túl monotonok. Nemcsak ülni kell, mint az órákon és figyelni szinte egész nap, hanem itt menni kell, pontosan el kell látni a feladatokat” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Iskolaszövetkezeti jó tanácsok

Az ország legnagyobb iskolaszövetkezete is előadást tartott a Városházán. Oláh Csongor régióvezető több dologra is felhívta a diákok figyelmét, az egyik legfontosabb, hogy szóbeli megegyezés alapján sehol ne kezdjenek el dolgozni, illetve arról is beszélt, hogy miért éri meg év közben is munkát vállalni, nem csak a nyári szünet alatt.

Sokszor jönnek nyár elején a diákok, hogy dolgoznának valamit. Olyankor mi vagyunk szorult helyzetben, mert olyan sok pozíciónk nincs, amennyit a diákok szeretnének betölteni. Viszont szeptembertől, amikor mindenki visszamegy dolgozni, mi küzdünk azért, hogy minden partnerünk ki legyen szolgálva. A diákoknak mindig a figyelmébe ajánlom, hogy aki év közben is dolgozik 1-2 napot, de akár lehet csak 6 vagy 8 óra hetente, akkor, amikor nyáron oda kerül a sor, akkor őt sokkal szívesebben vagy sokkal jobban fogadják, akár már több órára is, mert megvan már a rutinja” – mondta előadásában a Meló-Diák régióvezetője.

2022-es órabérek

A diákok jelenleg 1150 forintos órabéren dolgoznak. Mivel 2022. januártól a 25 év alattiak szja-mentességet élveznek, így ezt az összeget kapják kézhez is. Oláh Csongor viszont felhívta a figyelmet, hogy ez csak a kezdőbér, több helyen az 1400–1500 forintos órabér sem kizárt, egy tolmács diákmunkás pedig akár a 2000 forintot is megkeresheti óránként. A tanulók munkatapasztalatot szereznek, megismerhetik milyen egy új közösségben dolgozni és zsebpénzt gyűjthetnek a nyári terveikhez.

Kapcsolódó galéria

Első diákmunka fórum 20220602