November 6-án rendezik a Jósa András Múzeumban a Fiatal Numizmaták II. Konferenciáját

Az egyetemek tudományos műhelyein túl hazai közgyűjtemények történészei tartanak előadást a magángyűjtők és történészek számára hirdetett eseményen.

A numizmatika, vagyis az éremtudomány a korabeli vert érmekkel foglalkozik. Nem véletlen, hogy a fiatal numizmaták első vidéki útja Nyíregyházára vezet, miután tavaly az ELTE professzora támogatásával megalakult szövetségük. Ritka gazdag leletanyaggal rendelkezik a Jósa András Múzeum. 

Lényegében két ága van. Van egy leíró része, ami az éremnek a külalakját, a rajta lévő feliratokat, évszámokat, verdejegyeket, királyokat, császárokat rendezi katalógusba, és van egy gazadaságtörténeti része is, mivel ezek régebben nemesfém pénzek voltak konkét tartalommal, konkrét értékkel. A pénznek napjainkban is jelentős gazdasági hatása van, és ez volt a régmúlt időkben is.

– mondta el Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, aki történész-numizmataként vett részt elsősorban az eseményen.

Hármas megyénk egy olyan történelmi élethelyzetben volt mindig,  főképp a 16-17. században, mely sokakat arra késztetett, hogy menekülés közben elássák vagyonukat. A Jósa András Múzeumban több mint 40 ezer érmet őriznek. Külön említést érdemel az újfehértói aranykics, hiszen a trezor teremben a 15-17. századig beazonosított leletanyagot mutatnak be.

Dr. Ulrich Attila hozzátette azt is:

Én voltam ennek az intézménynek 20 éven keresztül a történész-numizmatikusa.  Nagyon sok éremkincset hoztunk be kollégákkal. Ebből a leghíresebb az újfehértói aranyéremkincs, ami állandó kiállításban látható. 1997–ben szerveztünk Lakatos Sarolta kolleganőmmel egy nagy konferenciát. Ennek van előzménye is, a Numizmatika és a társtudományok nevet viselte, amely 7 vagy 8 konferenciát élt meg, és itt Nyíregyházán '97–ben több mint 40 előadó volt, aki ebben a tárgykörben és a történelemtudomány segédtudományai tárgykörében adott elő.

Most a 40 év alattti fiatal numizmaták lesznek itt és megismerik a nyíregyházi gyűjteményt,  beszámolnak legújabb kutatásaik eredményeiről. A tudósok mellett a gyűjtők is hivatalosak a jövő szerdai konferenciára, mely a múzeumban délelőtt, fél 10-kor kezdődik.

Kertész Fruzsina, a Jósa András Múzeum történésze kiemelte:

Előadók az ország számos pontjáról érkeznek. Kaposvárról, Szolnokról, Tatáról, Budapestről többen, illetve lesz ,aki Nyíregyházáról, tehát elég vegyes lesz a társaság. A témák pedig a kora középkortól napjainkig érintik a numizmatikának különböző aspektusait.

A numizmatika a történelem társtudománya, mely az érmekből von le következtetéseket  használói életéről, társadalmi és gazgdasági helyzetéről. A konferencia vendégeit Dr. Ulrich Attila köszönti, levezető elnök pedig a Debreceni Egyetem történelmi intézetének igazgatója, Barta Róbert lesz. Az előadók között szerepel Holmár Zoltán, a Jósa András Múzeum munkatársa, ki a magyar bankjegyeken látható modellek történetét meséli el.