Nő a vesebetegek száma

Tizenegy évvel ezelőtt magyar javaslatra döntött úgy a Nemzetközi Vesetársaság és a Vesealapítványok Szövetsége, hogy minden év március második csütörtökén emlékezik meg a vese fontosságáról. A vesék létfontosságú szervek, amelyek egyik legfontosabb feladata a vér által szállított salakanyagok kiszűrése és kiürítése a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszeren keresztül. Amennyiben a vesék nem működnek megfelelően, a felszaporodó káros anyagok akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, éppen ezért rendkívül fontos egészségük megőrzése.

 

Életmentő szűrés

 

– Mivel a betegség legtöbbször egyáltalán nem okoz kellemetlenséget, szűrés nélkül sok esetben már csak akkor veszik észre az érintettek a problémát, amikor a vesék teljesen felmondják a szolgálatot. Éppen ezért fontos a rendszeres szűrés – hangsúlyozta dr. Szegedi János főorvos.

További képekért kattintson a fotóra!

Az eseményen a szakemberek hangsúlyozták az életmódváltás megelőző szerepét, az egészséges táplálkozás és a mozgás fontosságát. – Az idősek, az elhízottak, a hipertóniások, a cukorbetegek különösen veszélyeztetettek, éppen ezért nézessék meg magukat. Egy cső vérből, egy kis vizeletből meg lehet mondani, hogy van-e vesebetegség, ha igen, akkor időben szakemberhez lehet fordulni – tette hozzá a főorvos.

 

Nő a vesebetegek száma

 

A statisztikák szerint egyre nő a vesebetegek száma, a világ lakosságának 10–14 százaléka, összesen 500 millió ember érintett a problémában. Magyarországon ez közel 600 ezer lakost jelent. A Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete 25 éve segíti a problémával küzdőket. Rendezvényeket, szakmai megelőző eseményeket szerveznek, oktató dvd-ket, kiadványokat szerkesztenek.

 

Tájékoztatás, felvilágosítás

 

Az eseményen a szakmai előadások mellett tájékoztató és felvilágosító beszélgetésekre, valamint ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésre is lehetőség nyílt.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)