Nemzetközi látássérült-konferencia – Online előadások március 16-án

Több mint 170 látássérült hallgató tanul a magyarországi felsőoktatásban, elsősorban nekik szól a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének nemzetközi konferenciája. Március 16-án, délelőtt 10 órától kezdődnek majd az online előadások, amire több intézmény fogyatékosügyi koordinátora is regisztrált már.

 

Jellemzően a bölcsészettudományi kar képzései közül válogatnak a látássérült hallgatók, ha felsőoktatásról van szó, a Nyíregyházi Egyetemen is vannak ilyen diákok – többek között erről is mesélt Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke. A lehetőségekről és az oktatás elérhetőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket az egyesület online konferenciáján március 16-án, délelőtt 10 órától. A vakok és a gyengénlátók között is rengeteg a diplomás, viszont nehéz megtalálniuk a megfelelő helyüket a munkaerőpiacon – ez is az apropója a nemzetközi konferenciának, amely sok mindenki számára érdekes lehet.

„A konferencia a szakmának is szól és magának a látássérült embernek is, hiszen az ő oktatását célozza minden előadás. Nagyon fontos, hogy ő tudja, hogy tanulhat Braille-írásban, ha a zenét kedveli és arról akar tanulni, akkor tud Braille-kottából tanulni. A kitekintő előadások is nagyon érdekesek, a magyarországi felsőoktatás és az amerikai felsőoktatás összehasonlítása, valamint a német oktatási rendszer képzési kínálata is nagyon izgalmas. Én azt gondolom, hogy aki tanul vagy tanulni szeretne, vagy látássérültek oktatásával foglalkozik, mindenkinek nagyon izgalmas program lesz. A rendezvényeinket országos körben szoktuk terjeszteni, már nagyon sokan jelentkeztek, például társ fogyatékos szervezeteink, más megyékben működő vakok egyesületeinek munkatársai, valamint megcéloztuk a felsőoktatási intézményeket is. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem fogyatékosügyi koordinátora is jelentkezett, illetve több hazai felsőoktatási intézmény fogyatékosügyi koordinátora is regisztrált már” – mondta Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke.

Látássérültek a felsőoktatásban

Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke jelenleg is részt vesz a felsőoktatásban, a Nyíregyházi Egyetem hallgatója. Szakdolgozatához kapott adatokat az Oktatási Hivataltól, a 2020-as tavaszi félévben 177 látássérült tanult valamelyik egyetemen vagy főiskolán Magyarországon. Ez a létszám vakokból, aliglátókból és gyengénlátókból áll. A március 16-ai online konferencián részben szervező és moderátorként Csiky Nándor is részt vesz, a Nyíregyházi Egyetem oktatója néhány éve, egy véletlen folyamán találkozott az egyesülettel és azóta aktív segítője a szervezetnek.

Nemzetközi kapcsolatok

„Az utóbbi időben tevékenykedünk mi azon, hogy legyenek nemzetközi kapcsolatai az egyesületnek és ebben a tekintetben voltunk például bécsi tanulmányúton, illetve szlovákiai egyesülettel is felvettük a kapcsolatot. Most pedig a konferencia keretében én moderátorként fogok közreműködni, illetve annyiban próbáltam a szervezést előlendíteni, hogy felvettem a kapcsolatot egy németországi előadóval, egy szociálpedagógussal, illetve egy gyógypedagógussal, aki a regensburgi vakok és gyengénlátók intézetében dolgozik és be fogja nekünk mutatni, hogy Németországban milyenek az oktatás feltételei és lehetőségei” – közölte dr. Csiky Nándor.

A külföldi előadás lehetőséget ad a máshol már működő, jó gyakorlatok megismerésére. A meghívott német szakember előadását magyar szinkronnal hallgathatják a résztvevők március 16-án, az online konferencián.