Megelőzhetőek a szabadtéri tüzek – Idén már 78 esethez riasztották a megye tűzoltóit
Fotó: Illusztráció

Ebben az évben már 78 szabadtéri tűzhöz riasztották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tűzoltókat. Az eddig leégett terület nagyjából 24 focipálya méretének felel meg. Ezeket a tűzeseteket meg lehetne előzni, fontos például, hogy felügyelet nélkül soha ne hagyjuk a tüzet és szeles időben se égessünk kerti zöldhulladékot.

2021. március 11-ig összesen 173 tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakembereit, ezek közül 78 szabadtéri tűz volt. A nyíregyházi tűzoltóknak is sok dolga volt az elmúlt két és fél hónapban, 18 szabadtéri tűzeseményhez vonultak ki. A növényzet volt, ahol csak pár négyzetméteres területen, de volt, hogy több hektáron lángolt.

Emberi gondatlanság

Az eddig leégett terület nagyjából 24 focipálya méretének felel meg. Ezek az esetek elkerülhetőek, 99 százalékban emberi gondatlanságra vezethető vissza. Az általános tűzvédelmi szabályokat mindenki tartsa be, szeles időben ne gyújtsunk tüzet, az emberi felügyelet mindig szükséges, illetve legyen kéznél valamilyen oltáshoz szükséges eszköz is.

„Magyarországon alapvetően tilos a szabadtéri tűzgyújtás, bizonyos esetekben, jogszabályi feltételek megléte esetén, ilyen az önkormányzat ide vonatkozó rendeletének megléte, az abban foglaltak szerint végre lehet hajtani a szabadtéri tűzgyújtást. Külön ide vonatkozó tűzvédelmi egyéb szabályok betartása mellett. Hangsúlyozzuk, hogy legyünk tekintettel arra, hogy ha belterületen szeretnénk égetni, akkor nézzük meg, hogy az adott településen önkormányzati rendelet érvényben van-e, hatályos-e” – mondta Leskovics Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Kül- és belterületi szabályok

A környezetvédelmi szabályok változtak, a veszélyhelyzet visszavonását követően az önkormányzatok már nem engedélyezhetik a kerti zöldhulladék égetését. A veszélyhelyzet után belterületen mindenhol tilos lesz avart és egyéb zöldhulladékot égetni. Külterületen viszont már most is tilos égetni, ha a környezetvédelmi vagy a természetvédelmi hatóság mégis engedélyezi, legalább öt nappal korábban a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak is be kell jelenteni írásban az égetést.

Elindult a zöldhulladék elszállítása

A zöldhulladék elégetése helyett más lehetősége is van a lakosságnak Nyíregyházán. 2021. március második hetétől elindult a zöldhulladék elszállítása. A kedvező időjárási viszonyokat, valamint a lakossági igényeket figyelembe véve, a hulladékszállítási naptárban jelöltektől eltérően, korábban kezdte az elszállítást az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A megszokott járatnapokon, változatlanul reggel hat óráig kell kitenni a házak elé a szemétgyűjtő edényeket.