"Nyíregyháza 1848/49-ben is pédaértékűen teljesített!" - így ünnelt Nyíregyháza március 15-én
Fotó: Szarka Lajos

Már március 14-én elkezdődtek a megemlékezések és koszorúzások Nyíregyházán, az ünneplő közönség felkereste a város 1848-as emlékhelyeit. Március 15-én a Kossuth téren ünnepelt a város. Átadták a Nyíregyháza Város Kulturális Életéért Krúdy Gyula-díjat is, amelyet idén Kácsor István vehetett át. 

 

Csütörtök délután 17 órától a Petőfi téren a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium előadása mellett dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondott ünnepi beszédet, melyben hangsúlyozta, a magyar forradalom és szabadságharc jó példa arra, milyen egy igazi összefogás.

A városi megemlékezést pénteken tartották a Kossuth téren, ahol az idén fennállásának 85. évfordulóját ünneplő Szabolcsi Koncert Fúvószenekar játszott történelmi indulókat.

A rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, a magyar nemzet szabadsága 1848. március 15-én kezdődött, ez a jeles nap a nemzet szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Arra is rávilágított, Nyíregyháza polgárai személyesen is részt vállaltak a forradalomban és szabadságharcban, hiszen a magukénak érezték.

– Nem áll rendelkezésünkre pontos adat, de az tény, hogy a honvédsereg megalapítói között 100 nyíregyházi önkéntes volt, és a kormány újbóli felszólításaira 1848 őszén és 1849 tavaszán is példaértékűen teljesített a város a nemzetőrök és honvédek kiállításában. Március 15-e sokkal több, mint történelem. A mi feladatunk nemcsak annyi, hogy tisztelegjünk, hogy fejet hajtsunk az ismert és ismeretlen hősök előtt, akik ugyan nem nyerték meg a harcot, mégis győztek, eredményeket értek el Magyarország fejlődésében. Kötelességünk az is, hogy a forradalom és szabadságharc máig tartó tanulságait összegezzük, a fiatalabb generációnak továbbörökítsük

emelte ki beszédében dr. Kovács Ferenc.

A polgármester azt is hangsúlyozta, március 15-e egyik üzenete az, hogy összefogással elérhetjük a kitűzött céljainkat, ez pedig Nyíregyházán is megtapasztalható, hiszen az itt élők hisznek a fejlődésben, az előrelépésben. Arról is beszélt, hogy ugyanakkor vannak még teendők és célok, a gazdaság építése, új munkahelyek teremtése a város és az itt élők érdekében.

Az ünnepi rendezvényen átadták a Nyíregyháza Város Kulturális Életéért Krúdy Gyula-díjat is, melyet az idei esztendőben Kácsor István táncos, néptáncpedagógus, rendező, koreográfus vehetett át.