Nejlonceleb és antipartiarc egy helyen: 850 új szó Minya Károly nyelvész könyvében
Fotó: Szarka Lajos

Nejlonceleb, drónszelfi, okoszebra – csak néhány abból a 850 szóból, melyek viszonylag újak, rendre használjuk őket, de a jelentésükkel talán nincs mindenki tisztában. Ezért született meg Minya Károly Új szavak című könyve, mely már a harmadik sorban. A kötet bemutatóját szerdán délután tartották a Móricz Zsigmond könyvtárban, ahol egyben a szerző Balázs Géza nyelvésszel közösen kihirdette az 2019-es Év Szavait is.

Ablakmatrica, adathalászat, antipartiarc, arcvesztés, aszfaltpárt – ezek a szavak is az elmúlt esztendők termékei, s még csak az „a” betűnél tartunk a felsorolásban.

Szókincsváltó évtizedek

– Látható, hogy szókincsváltó évtizedeket élünk, amely a rendszerváltozással indult és a digitális fordulat ezt fölerősítette – állítja Balázs Géza. A médiából is ismert, népszerű nyelvész televíziónknak azt mondta, ezt a gyors folyamatot követi figyelő szemmel a Nyíregyházi Egyetemen tanító dr. Minya Károly, akinek ez már a harmadik ilyen jellegű kötete. A 2000-es évek elején jelent meg az első, amelyben 1200 szó volt, a mostaniban pedig 850 új szó van.

Kalandot ígér a könyv

– Aki kézbe veszi, meglepődik, mert egy részét, mondhatjuk, hogy nem is ismeri, mert a hétköznapi életben nem használjuk ezeket a szavakat, vagy csak egyszer fordultak elő, vannak ilyen kifejezések. A másik részére meg azt mondja, ezt már hallottam, csak nem tudom a pontos jelentését. Milyen jó, hogy megismerhetem ezt a szót! Ezért mondhatjuk, hogy ez a szótár egy kaland, fölfedezés, hogy mennyire változik a nyelv – ajánlotta a kötetet Balázs Géza nyelvész, egyetemi tanár.

Hatévente jelentkezik e szótárral

S hogy mi inspirálta az újabb kötetet? Annak idején a doktoriját készítve a mai magyar nyelvújítás, az új szavak volt a témája Minya Károlynak, aki később azt gondolta, fel lehetne dolgozni a szavakat szótár formában. Hatévente jelentkezik ezzel a munkával, melynek főszereplőit szeretné úgy megválogatni, hogy érdekesek legyenek a mindennapi nyelvhasználónak, ugyanakkor forrásalapul szolgálhassanak nyelvészek számára. Utánpótlás pedig van bőven…

Új szavak szülinapra

– Nem tudom nem megtenni, hogyha találkozom egy új szóval, kifejezéssel, akkor azt ne írjam fel. Ugyanakkor a szó szoros értelmében lyukasra szoktam olvasni az újságot, ugyanis, ha találkozom egy új szóval, akkor kiszakítom azt a részt, hiszen szövegkörnyezetben kell látnom a kifejezést. Viccesen és félig komolyan is szoktam mondani, hogy nekem névnapomra, születésnapomra is új szavakat szoktak adni ajándékba ismerőseim, barátaim – avatott be a szótárkészítés titkaiba Minya Károly nyelvész, a Nyíregyházi Egyetem mb. rektorhelyettese.

„A szó az élet tükre”

A harmadik kötet megjelentetését is felkaroló Tinta Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője azt vallja, hogy a gazdag magyar szókincset ezer oldalról kell leltározni. Kiss Gábor szerint a szó az élet tükre, s a szó nagyon is jellemzi azt a kort, amelyben megszületett. Ha azt mondjuk: kaftán, dzsámi, minaret, mindnyájan a török korba képzeljük magunkat. Ha az idősebbeknek pedig azt, hogy kitelepítés, padláslesöprés, akkor azonnal az ’50-es évekre gondolnak.

Szavak születnek és hullnak

Kiss Gábor hozzátette: – Minden korban születnek új szavak az éppen akkor élők számára szinte észrevétlenül, és sajnos szomorúan állapítjuk meg, hogy hullnak is ki a nyelvből. A szemünk előtt az elmúlt néhány évtizedben a paraszti gazdálkodásnak hulltak ki a szavai, és ma már a szakajtó, a mángorló egy fiatal, diák számára ismeretlenül cseng.

Generációs szakadék

A nagymamáknak meg a mostani szavak ismeretlenek, amiket a fiatalok természetesen, gyorsan és automatikusan használnak, így nő a generációs szakadék, már ami egymás megértését illeti.

Az Év Szava a fényvillamos

Azért vannak szép és különleges példák is az új szavakra. A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda már kilencedik éve hirdeti meg az év szavait, négy kategóriában. Arra törekszenek, hogy az Év Szavának pozitív üzenete, jelentéstartalma legyen.

  • Így 2019-ben a fényvillamos kapta a képzeletbeli kitüntetést, ami a karácsony idején feldíszített jármű, s szócsaládja is van: már például fénybusz is létezik.
  • Az Év Ifjúsági Szava a mutimiteszel, mely korábban egy bloggertől indult.
  • Az Év Antiszava a horrokaraván, vagy másképpen zombiszerelvény, trélerek sorozatával.
  • Az Év Költői Szava pedig a boldogasszony csipkéje, a málna nyelvjárási megfelelője, mely az ország tortája versenyen tarolt.

S ez bizony nem ZS kategóriás szó – hanem kifejezetten szép –, hogy egy újabb friss szóval zárjuk a tudósítást, Minya Károly tanár úr új könyvéből.

Kapcsolódó galéria

Új szavak III könyvbemutató