Negyvenéves a világhírű Cantemus
Talán sokaknak feltűnt, hogy a Nyíregyházi Cantemus Kórus együtteseiről egyre több híradás olvasható országos lapokban is, sőt világviszonylatban is találunk példát a fokozott médiajelenlétre. Az idén négy évszázados kóruscsalád sikere ma is töretlen.

A Pro Musica Leánykar január 19-étől 28-áig tartó, a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekarral közösen adott amerikai koncertkörútjának egyik hangversenyéről a The Washington Post is közölt méltató kritikát. A csillagok szerencsés együttállásán túl, ennek oka az is, hogy 2015-ben éppen 40 éve, hogy az akkor még nyíregyházi 4. számú Általános Iskola falai között, Szabó Dénes fiatal énektanár vezetésével megalakult egy gyermekkórus. Ebből a 30–40 fős iskolai kórusból mára egy több mint 350 tagot számláló, nemzetközi hírű és rangú, Magyarország Nemzeti Együtteseként számon tartott kóruscsalád született és azokkal együtt, akik az elmúlt évek alatt ebben a kórusban rövidebb-hosszabb ideig énekeltek, egy több mint 2000 főt számláló közösség nevelkedett fel.

KONCERTSOROZATTAL ÜNNEPELNEK

A Cantemus tehát 40 éves idén és ezt a jubileumot illik méltóképpen megünnepelni. Természetesen Cantemus módra, méltóan a névhez (hiszen a Cantemus azt jelenti, hogy Énekelj!), lehetőleg minél több hangversennyel. Így aztán sorjáznak is a koncertek szépen a Cantemus háza táján. A Pro Musica amerikai útjával egy időben a legújabb formációja a Cantemus kóruscsaládnak, a Cantemus Férfikar is bemutatkozott Miskolcon és Budapesten, a Zeneakadémián Liszt Ferenc Faust-szimfóniáját adták elő a Gál Tamás vezényelte Miskolci Szimfonikus Zenekarral és Fekete Attila tenorszólistával.
Február 7-én 18 órakor pedig a 40 éves jubileum igazi nyitányaként a Cantemus főhadiszállásán, a Kodály Zoltán Általános Iskolában hangzik fel ismét a Liszt-mű, ugyancsak a Miskolci Szimfonikus Zenekarral és Gál Tamás vezényletével, de ez alkalommal Boncsér Gergely szólistával. A 40 éves Cantemus tehát egész évben, a rendes bérleti hangversenyeik mellett is rendez a jubileumhoz kapcsolódó hangversenyeket.
A részletekről a www.cantemus.hu honlapon lehet tájékozódni, és persze várják jelentkezését azoknak a volt énekkari tagoknak, akik szeretnének részt venni az eseményeken.