A legnagyobb csatában is győzött
Most induló sorozatunkban olyan Nyíregyháza-szerte (el)ismert embereknek szegezzük neki a rovat címét adó kérdést, akik a korábbiakhoz képest kevésbé vannak előtérben. Elsőként Nyíregyháza örökös bajnoka, a nyolcszoros világelső rádiós tájfutó, Orosi János mesélt, aki az önmagával vívott harcot is megnyerte.

12 évvel ezelőtt vétlen sofőrként szenvedett feleségével együtt balesetet, mely után – szavai szerint – életmentő műtétek sora következett. Pedig nem a szívéről, tüdejéről, hanem a térdéről volt szó, ám neki a mozgás létforma, amit egy budapesti professzor, dr. Hangody László adott vissza számára, egy országos csatornákon is bemutatott, egyedülálló műtétsorozattal. Akkor, többhónapos elesettségében tapasztalta meg, hogy volt értelme addig másoknak adni, amire egész gyermekkorában tanították az őt nevelő nagyszülők. Ezt az utat mutatta ma már felnőtt lányainak, s erről ismerték a sportbarátok, munkatársak. A szívember a tehetetlenséget, a feléje áradó szeretettel, a jóleső kapással együtt is nehezen viselte, s olyan gödörbe került, melyre öt teljes éve ment rá. Az utóbbi fél évtizedben azonban innen is felállt, azaz: felfutott, mert egy kórházi kezelés során értette meg, döntenie kell. Nyugdíjazás után, önsajnálat helyett újra aktív lett a rádiós tájfutás alapjait Venczel Miklós által még Krúdy gimnazistaként megszerető sportember. Csodálatos élményeket kapott ettől a különlegesen szép szakágtól, melyben a természet szeretete mellett egyszerre fizikai, szellemi és technikai felkészültség szükséges.

NYÍREGYHÁZA ÖRÖKÖS BAJNOKA

Igaz, adott is: 33 világ- és Európa-bajnoki érme van abban a vitrinben, amit két éve, 60. születésnapjára kapott mellette mindenben kitartó feleségétől, amit díszbe csomagolt a város polgármestere által átadott „Nyíregyháza Örökös Bajnoka” cím. Neki, akit bevallása szerint azelőtt soha, senki nem ismert el a munka mellett elért világraszóló eredményeiért, s a Miklóssal együtt megálmodott és létrehozott nemzetközi Bereg Kupáért, ami – már nélküle – a harmincadik versenynél tart. Vagy az 1998-as, a megyében rendezett sikeres világbajnokságért, mely után 2 évvel egy távol-keleti világversenyen egy ukrán versenyző így kacsintott rá a dobogón: „Janyi, Nyíregyháza szuper, Kína nyet!”.

ÚJ FELADATOKRA IS VÁR

A Városi Rádióklub korábbi vezetője, a csapatember most a régi, Bereg-kupás támogatók újbóli összehozásán és valamiféle előrelépésen gondolkodik, mert nem csak kertészkedni és unokázni szeretne a következőkben, mely egyébként új értelmet adott életének. Legutóbb az Electrolux-futás társvédnökeként tűnt fel, majd atlétikaversenyek bírójaként. De bírna többet is, ha van, aki meghallja az üzenetét...

Tarczy Gyula