Ne hagyjuk otthon az esernyőt, délutántól bárhol leszakadhat az ég

A kora délelőtti órákban erősen felhős lesz az ég, majd szakadozni kezd a felhőzet, emellett a fátyol- és gomolyfelhők, illetve többórás napsütés várható – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

Legtovább az ország északkeleti felén maradnak a vastag felhőtömbök. Délután legnagyobb eséllyel és számban a Pécs-Salgótarján vonalban húzódó összeáramlás mentén, illetve annak környezetében többfelé alakulhatnak ki zivatarok, amelyek északkelet, kelet felé vonulnak.

Legkisebb eséllyel (de nem teljesen kizárhatóan) a Nyugat-magyarországi-peremvidéken fordulhat elő zivatar. Estétől a zivatartevékenység már egyre inkább a keleti országrészre helyeződik át, az ország északkeleti felében még az éjféli órákig is aktív lehet a légkör.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja

A legerősebb gócokhoz hirtelen lehulló lokálisan nagy mennyiségű csapadék társulhat, de több zivatarcella átvonulásából is összegyűlhet helyenként 20-25 milliméter eső. Viharos széllökés (60-80 kilométer/óra) és kisméretű (ált. 2 centiméter alatti) jégeső is társulhat az intenzívebb gócokhoz.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között alakul, az északkeleti határnál lehet ennél kicsit hűvösebb. Késő estére 11 és 15 fok közé hűl le a levegő.

 

Forrás: hirado.hu