Ne bánts! – Kampány a zaklatás ellen

Kováts Judit Megtagadva című regényének egyik részlete és egy mai, főnök és beosztott közötti munkahelyi jelenet mutatta be hangfelvételen a RÉV Alapítvány projektnyitó rendezvényén, mit élhet át, akit szexuális erőszak, munkahelyi zaklatás vagy megaláztatás ér. Ne bánts! címmel ingyenes programot indított el a Regionális Érdekvédelem Alapítvány, amelynek célja a munkahelyi szexuális zaklatás és pszichoterror visszaszorítása, az áldozatok segítése, a megelőzés és az egészséges munkahelyi légkör kialakítása.

KERESIK AZ ÁLDOZATOKAT

A Ne bánts! elnevezésű projektrendezvényen Cservenyák Katalin kommunikációs munkatárs elmondta, szeretnék felkutatni azokat az áldozatokat, akiket a munkahelyükön szexuális vagy egyéb jellegű zaklatás, bántalmazás vagy pszichoterror ér, és szeretnék eljuttatni hozzájuk azt az üzenetet, hogy van segítség. A program keretében ingyenes pszichológiai tanácsadást tudnak nekik nyújtani.

[video]

Cservenyák Katalin hozzátette, munkahelyi közösségeket is szeretnének a programba bevonni, számukra foglalkozásokat tartanának azért, hogy kialakulhasson a barátságos munkahelyi légkör, és ne történjen zaklatás.

A NŐK 30–50 SZÁZALÉKÁT MÁR ÉRTE MUNKAHELYI ZAKLATÁS

Egy, az Európai Unióban végzett felmérés alapján a nők 30–50 százalékát, némely országban 70–80 százalékát, a férfiaknak pedig 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén. A munkanélküliek körében végzett felmérés eredménye pedig azt mutatja, hogy a nem szexuális jellegű munkahelyi zaklatás áldozatai is többségükben nők, vagy valamilyen speciális csoport tagjai, s az ilyen jellegű úgynevezett mobbing, gyakrabban előfordul azokban a gazdaságilag és munkaerőpiac szempontjából hátrányos régiókban, ahol nem lehet válogatni a munkahelyek között. A munkahelyi pszichoterror különösen érinti a közszférát, a banki szektort, az egészségügyet és még az egyházat is. A RÉV Alapítvány programja ingyenes tanácsadást és a segítséget kérőknek anonimitást biztosít. A projektben így fény derülhet olyan problémákra, amelyek a mindennapokban rejtve maradnak.

KÖZISMERT SZEMÉLYISÉGEK IS A KAMPÁNY MELLÉ ÁLLTAK

A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére kiterjedő, civil szervezetek összefogásával megvalósuló programban pszichológus, jogász, szociális munkás és pedagógus segíti az áldozatokat. A Ne bánts! projekt keretében ismert személyiségek, H. Németh Katalin grafikusművész, Kováts Judit író, Ferenczik Adrienne újságíró, író és Horváth Margit színművész felvállalták, hogy a kampány mellé állnak, közreműködésükkel tavasszal a Kossuth téren a témában kiállítást rendeznek. A program a Norvég Civil Alap finanszírozásával, illetve a RÉV Alapítvány saját forrásából valósul meg, és 2015. december közepén fejeződik be. A program részletei megtalálhatók a www.mobbingnelkul.eu weboldalon.