Napozni csak okosan
Hasznos vagy káros a napsütés? A nyári időszakban jogosan merül fel a kérdés, ugyanis ilyenkor gyakrabban és többet napfürdőzünk. A kellemetlen bőrbetegségek és az esetleges rákos elváltozások megelőzése érdekében a nyári hónapokban a bőr védelme sokkal nagyobb körültekintést igényel. A témával kapcsolatban a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház főorvosát, dr. Együd Katalin bőrgyógyászt kérdeztük.

– Már a nap sem olyan, mint régen – mondja sajnálkozva a bőrgyógyász –, sokkal erősebb a sugárzás, éppen ezért jobban oda kell figyelni a védekezésre. A preventív gondolkodás, annak, aki ügyel bőre egészségére, már reggel a fürdőszobában megkezdődik. Olyan arckrémmel indítsuk a napot, amely fényvédőt tartalmaz, a nyári időszakban ugyanis az erősebb napsütés miatt megfelelő védelem hiányában jobban ráncosodik a bőr.

 

Napozni csak okosan

 

– A napvédő kozmetikai termékeket legalább a napfürdőzés megkezdése előtt 30 perccel vigyük fel a bőrre. Felhős időben is kenjük be magunkat, mert a napfény azon is átszűrődik és ugyanúgy károsítja a védtelen bőrt. Bármennyire is szeret valaki napozni, 11 és 15 óra között ne tegye, hiszen ebben az időszakban nagyon erős az UV-sugárzás, amely bőrrákot okozhat. A védelem mellett a fokozatosság is igen fontos – hangsúlyozza a szakember. Nyaralás alatt, de itthon is ügyeljünk arra, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt a napfényhez. Mindennap egy kicsivel többet napozzunk. Akik gyakran csobbannak, tartsák észben, hogy valahányszor kijönnek a vízből, a bőrt annyiszor kell újrakenni. A napfürdő után a bőrnek hidratálásra van szüksége, testápolóval, napozás utáni kozmetikumokkal pótolható az elvesztett vízmennyiség.

 

Óvjuk a gyermekeket

 

A kisgyermeket soha ne vigyük ki a napra fejfedő és vékony, könnyű ruha nélkül, s természetesen esetükben is mindig használjunk napvédőt, lehetőleg a legmagasabb faktorszámút. Ugyanez érvényes a felnőttekre is. Kalap, könnyű, nagyméretű kendő, vagy az egész testet betakaró lenge nyári ruha még a szaharai forróságban is védelmet nyújt a leégéssel szemben. Mindezeken túl a bőséges folyadékbevitel is fontos kelléke a napon eltöltött időszaknak, arról sem szabad megfeledkezni.

 

Anyajegyvizsgálat

 

10 perc, fél óra naptej nélküli napozás könnyen leégéshez vezethet, ami önmagában is kellemetlen, de ha valaki nem megfelelően védi bőrét, a napozás súlyosabb következményekkel is járhat. Az erős napfény hatására a meglévő anyajegyek mellé újabbak alakulhatnak ki, amelyek akár rosszindulatú elváltozásokká is válnak. Bizonyára sokan hallottak már a melanomáról, amely a bőrrák legagresszívabb és legveszélyesebb formája. Melanomára utalhat, ha megváltozik az anyajegy színe, pigmentációja, felszíne vagy alakja. Gyanúra adhat okot már az is, ha változik az anyajegy határa, emellett terjedni, növekedni kezd a bőrfelszínen. Amire oda kell figyelni, az a nagyon fekete, barna anyajegy, amely különösen sötét vagy esetleg kifekélyesedik. Fontos, hogy amennyiben ilyennel találkozunk, azonnal forduljunk orvoshoz. A napsugárzásnak kitett helyeken, például a kopasz fejtetőn is kialakulhatnak olyan rosszindulatú elváltozások, amelyek nem melanomára utalnak, hanem más bőrbetegségekre. Ez főleg az idősebb korosztálynál figyelhető meg. Esetükben megoldást az jelenthet, ha védik a fejet kendővel vagy kalappal.

 

Napallergia

 

– Egyre többen allergiásak a napra. Ha valaki napozás után a lábszárakon, a mellkason viszkető bőrelváltozásokat tapasztal, valószínűleg allergiája van. Mégpedig a napra. Ezt fényvédővel lehet kiküszöbölni, ilyenkor 50-es vagy 50 pluszos fényvédő faktorú krémet javasolt használni. Rossz hír, hogy a napallergiából sajnos nem lehet kigyógyulni, kénytelenek vagyunk együtt élni vele – mondja a bőrgyógyász.

 

Szolárium

 

– A szolárium még mindig divatos. Sokan úgy gondolják, hogy ha néhány alkalommal befekszenek a szoláriumba, felkészítik a bőrüket a nyári napozásra. A szoláriumhasználat a közhiedelemmel ellentétben sokkal károsabb mint maga a napozás, egyrészt jobban öregíti a bőrt, másrészt megvan a veszélye annak is, hogy a meglévő anyajegyek a sugárzás hatására rosszindulatú elváltozásokká alakulhatnak. Mindezek mellett megjelennek az öregkori szemölcsök, amelyek gyakran kisebesedhetnek. Amennyiben hasonlót észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz – tette hozzá a szakember.


Önbarnító krémek

 

Az önbarnító krémek viszonylag hamar hoznak eredményt. Hatásukra szép, esztétikus bőrszínt lehet elérni rövid idő alatt. A veszélye főleg esztétikai eredményben mutatkozhat meg, ha ugyanis nem egyenletesen visszük fel a bőrre, vagy a használat előtt nem radíroztuk le alaposan, foltos lehet.

A témáról bővebben június 20-án, hétfőn 18.25 perces kezdettel a Nyíregyházi Televízió Vizit című műsorában hallhatnak.

P. T.

(Fotó: internet)