Napirenden a népkonyha: ülésezett a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete

Aktuális témák megvitatására ült össze a Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Az 5 tagú testület Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzatának támogatásával intézte ügyeit ez alkalommal is. Szokásos évnyitó kérdések mellett megemlékezések, ünnepek, pályázatok kérdése került napirendre. A népkonyha nyíregyházi kiterjesztése, illetve a Huszár Lakótelep lehetőségeinek újratárgyalása is a témák között szerepelt.

Nyíregyházán a becslések szerint 12–15 ezer roma ember él. Megannyi kérdéssel, nehézséggel, melyekre választ és megoldást a kisebbség saját önkormányzata vezetőitől vár. Mi roma ügyet képviselünk, a városi ügyeknek megvan a maga fóruma – hangzott el a Roma Nemzetiségi Önkormányzat ülésén. Tiszteletdíj és pl. a parkolókártya dolga szerepelt az új évi hétköznapi kérdések között. Helyet keresnek a méltatlan körülmények között elhelyezett cigány festő, Zámbó Gábor képeinek.

„Vitáktól sem mentes, de szerintem nagyon gyümölcsöző a városi és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat kapcsolata. Éles viták mindig vannak, de szerintem az értékes viták fontosak. Nagy örömömre szolgál, hogy idén is tudjuk folytatni a kulturális programokat. Balogh Artúr elnök úrék jelezték, hogy a költészet napját szeretnék a tavalyi évhez hasonlóan megrendezni. A Huszár Lakótelepen a gyermeknapot is megtartanák, ahhoz kértek segítséget, támogatást, azt, hogy az önkormányzat próbáljon odafigyelni, de a hagyományos Roma Ki mit tud?-ot is minden bizonnyal megrendezik, ahol értékes és tehetséges roma gyerekek megmutathatják a képességeiket”

– fogalmazott Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselője, Szenti Tibor. A helyi önkormányzatok által biztosított szociális étkeztetés mellett az állami finanszírozásban zajló népkonyha ügye is napirendre került. A város legnagyobb lélekszámú, roma lakosságát befogadó Huszár Lakótelepen megoldott ez a szolgáltatás. Ezt szeretné a Roma Önkormányzat kiterjeszteni Polyákbokor és Kistelekiszőlő területére is. Szenti Tibor biztosította arról a képviselőket, hogy felveszi a kapcsolatot a lakóterületen illetékes képviselőtársaival, akik jelzik a kérést a feladatot ellátó szervezet felé.

„A Huszár Lakótelepen megoldódni látszik a népkonyha ügye. Ami probléma szerintem, ami nehéz dolog, az a drogfogyasztás, a munkanélküliség, a szegénység. A Roma Önkormányzat ebben igazándiból nem tud segíteni. Az oktatás, a gazdasági helyzet, ha megindul, és lesz egy felemelkedés, akkor fog látszani. Mi viszont eljárunk olyan problémás ügyekben, ami a romákat érinti, mi mellettük vagyunk. A népkonyhát sikerült a város vezetésével végigvinni. Aki rászoruló, annak segítség egy tál meleg étel, amit megkaphat”

– nyilatkozta Balogh Artúr, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Mindkét önkormányzat egyeztető tárgyalásokat kezdeményez a görög katolikus egyház képviselőivel annak megoldására, hogy korlátlan használatot biztosítson a Huszár lakótelepi közösségi házhoz. Ünnepi, évfordulós összejövetelek, gyermekprogramok megrendezéséhez igényelnék, illetve az iskola könnyen elérhető tantermei is helyszínt adhatnának különböző rendezvényeknek.