Múzeumok Őszi Fesztiválja
Szeptember 25-től november 12-ig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja a Jósa András Múzeumban, és a Sóstói Múzeumfaluban. Mesével, zenével és irodalommal, éjszakai kiállításlátogatással, nyomozós játékkal, múzeumpedagógiával, kézműves foglalkozásokkal, libával és újborral – töltik meg a fesztivál heteket.

Az ajtó nyitva áll – hirdeti a Múzeumok Őszi Fesztiválja idei szlogenje, mely szeptember 25-től november 12-ig valóban nyitott ajtókat mutat mind a Jósa András Múzeum, mind a Sóstói Múzeumfalu látogatóinak. A Benczúr téri intézményben öt nagy eseményt szerveztek a fesztivál heteire. Szeptember 29-én a Magyar Népmese Napja nyitja a sorozatot, aztán október 23-án, a nemzeti ünnepen a Kossuth címert akarunk! rendezvényt kínálják, mely az előzőhöz hasonlóan irodalmi találkozások köré építi az eseményt. Október 2-re hirdették a múzeumpedagógusok a hagyományos szakmai programot, a Múzeumpedagógiai Évnyitót.

– Hetedik alkalommal adjuk át a Múzeumbarát Iskola és a Múzeumbarát Pedagógus címeket – nyilatkozta Román Ágnes múzeumpedagógus. Lesz Szünetelő éjszakai bekukkantó túra, elemlámpával lehet majd közlekedni és nyomozni a kiállítótermekben, raktárakban, de a szomszédos Levéltárba is átmennek a vendégek. A Nyitott ajtó keretében a restaurátorok boszorkánykonyhájába is beléphetnek az érdeklődők – sorolta a kínálatot Román Ágnes.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

A Sóstói Múzeumfaluban ugyancsak a mesenappal indul a fesztivál, sőt két napon át, 28- án és 29-én is a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! programot ajánlják a gyerekek figyelmébe.
A skanzen múzeumpedagógiai workshopra hívja októberben az óvodapedagógusokat és a tanítókat. Új fejlesztésű, interaktív találkozásra várják a gyerekeket, amikor is a mesében előforduló régi tárgyak új életre kelnek. Az őszi szünet négy napját is eltölthetik a kisdiákok a múzeumfaluban, és élményszerű kalandozásra kerül sor a falusi életben.
Ezután már csak a szezonzáró, őszbúcsúztató következik november 11-én, Márton napján.

– Márton napon minden a liba és az újbor körül forog, hiszen szokás szerint a leszüretelt szőlőből kiforr a bor, és iható állapotba kerül. Lesz tehát újborszentelés, libaszépségverseny, ügyességi játékok szabadtéren, és ki lehet próbálni a lúdtollal írást is. Néhány házba befűtünk, s a kemence melegében lehet megtekinteni a kiállításokat, részt venni a mesemorzsolóban, vagy népdalokat, népzenét hallgatni. Festhetnek a gyerekek lámpásokat, mellyel a szürkületben körbesétálhatnak a skanzen utcáin – szól a hívogató dr. Szabó Saroltától, a Múzeumfalu igazgatójától.  – Egy vidám napot szeretnénk a látogatóknak ezen az ősz- és évbúcsúztató napon, hiszen ezután bezár a Múzeumfalu – árulta el.

A Jósa András Múzeumban szeptember 22-én mutatják be és adják át a nagyközönségnek Z. Szalay Pál Nyíregyháza betelepítését megörökítő monumentális, közel 10 méter hosszú festményét, mely 1930-ben készült. Sokáig a Múzeum raktárában tekercs alakban pihent, majd restaurálás után a közgyűjtemény állandó kiállításainak körét gyarapítja, s leleplezése lesz a hétvégi Tirpák Napok egyik ünnepélyes nyitánya.

Matyasovszki Edit