Múzeumok Éjszakája – Hajnalig tartó programmal várta a látogatókat a Kállay Gyűjtemény
Fotó: Szarka Lajos

A nyíregyházi Kállay Gyűjtemény is csatlakozott az ország legnagyobb kulturális rendezvényéhez, a Múzeumok Éjszakájához. A kapuk 16 órakor nyíltak, színes családi programok, kincskeresés, kultúra játékos formában, Dolák-Saly Róbert humorista gyermekműsora és interaktív tárlatvezetése és a Kállay Saunders Band élő koncertje várta többek között a látogatókat.

Az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, a Múzeumok Éjszakája a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, június 24-én szombaton volt, melyhez a nyíregyházi Kállay Gyűjtemény is csatlakozott. A kiállítóterek és gyűjtemények ilyenkor koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét – így volt ez Nyíregyházán is.

A még május 19-én megnyitott Játék-film-játék címet viselő tárlat volt a Múzeumok Éjszakájának előfutára a Kállay Gyűjteményben, ahol három különböző, generációkon átívelő kiállítási anyag kapott helyet. Ez a tárlat három kiállítót vont be a gyűjteménybe, a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzem és Műhely anyagát, továbbá két magángyűjtőt, Balogh Józsefet Dragon Ball figurái által és dr. Martossy Györgyöt, aki STAR WARS relikviáit hozta el a szabolcsi vármegyeszékhelyre. Ez adta a vezérfonalát a Múzeumok Éjszakájának is.

– A Játék-Film-Játék című tárlat folytatódik a Múzeumok Éjszakáján, 18 órától Dolák-Saly Róbert gyermekműsorára kerül sor, van egy Méhecske óriás játékszőnyegünk, ahol 50 négyzetméteren a gyerekek játszhatnak. Ezt követően a MARVEL Produkciós Csoport ad műsort, ők előfigurákkal hozzák el Pókembert, Vasembert, Amerika Kapitányt a Kállay udvarába. Ezután jön egy interaktív tárlatvezetés szintén Dolák-Saly Róberttel, inkább már a felnőtt korosztály számára. Az este fénypontja pedig a Kállay Saunders Band élő koncertje 22 óra 30 perckor – mondta el Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

A napsütéses délutánon rengeteg látogató érkezett Múzeumok Éjszakájára. A kapunyitást követő órákban leginkább a családok és a gyermekek kerültek a főszerepbe, a Tekerd! Csoport ezúttal egy színes, a tudományt és a művészeteket egyaránt kifejező emberi arcot tervezett. A terem másik végében a Magyar Honvédség lézerfegyvereit és VR-szemüvegét próbálhatták ki a látogatók, valamint a kincskeresés is nagy sikert aratott. Aki beolvasta a játék QR-kódját, üzenetben kapta meg a feladatokat: meg kellett találni például a régi játékok között egy varrógépet, vagy válaszolni dragonballos kérdésre.

Dolák-Saly Róbert is ellátogatott a Kállay Gyűjteménybe, aki egy humorban bővelkedő gyermekműsorral szórakoztatta a kisebbeket, majd egy interaktív tárlatvezetést tartott, ezúttal már a felnőtt közönségnek.

– Én ezt már nagyon régóta csinálom, és mindig örülök neki, ha hívnak, mert engem nagyon kikapcsol, ha gyerekekkel marháskodhatok. Ez a műsor még túltesz a L’art pour l’art őrültségein is, sőt már az elején közlöm a gyerekekkel, hogy vigyázzanak, mert teljesen normális kérdést nem fogok feltenni. Például: „Gyerekek, tegye fel az a kezét akinek melyik a kedvenc állata?” Így indul a műsor – mesélte jókedvűen a gyermekműsor kezdete előtt Dolák-Saly Róbert előadóművész, humorista a Kállay Gyűjtemény udvarán.

A harminc éves jubileumi év megkoronázása volt az idei Múzeumok éjszakája a Kállay Gyűjteményben. A kapuk 16 órától nyíltak, a programok a Kállay Saunders Band koncertjével értek véget, amire az esős idő ellenére sokan maradtak.

Kapcsolódó galéria

Múzeumok Éjszakája a Kállay Házban 2023