Kábítószer-ellenes világnap – Játékos foglalkozásokat szerveztek a gyerekeknek

Figyelemfelkeltő, ugyanakkor játékos és egyben érzékenyítő programokat szerveztek a gyerekeknek a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi világnapján Nyíregyházán. Minden évben új mottót kap a kezdeményezés, idén az „Első az ember: állítsuk le a megbélyegzést és a diszkriminációt, erősítsük a megelőzést” volt a központi gondolat.

A Kis Vakond Tábor résztvevői számára izgalmasan indult a hét, a turnus első napján vendégek érkeztek hozzájuk, hogy játékos, mégis érzékenyítő előadásokon és interaktív programokon vehessenek részt a gyerekek.

A Kis Vakond nyári napköziben vagyunk, a második turnus első napjának első órájában. Nagy örömmel fogadtuk a rendőrkapitányság, illetve az oktatókórház dolgozóit a kábítószer-elleni világnap alkalmából” – nyilatkozta Vasvári Zoltán táborvezető.

Világnap és prevenció

Június 26-a az ENSZ-közgyűlésének döntése alapján a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja, ezzel is felhívják a figyelmet a drogfogyasztás veszélyeire és a kábítószer-kereskedelem ellen folytatott harc fontosságára. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma szervezte a hétfői programokat a gyerekeknek, együttműködve többek között a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Egészségfejlesztési Osztályával, a Nyíregyházi Rendőrkapitánysággal és a Periféria Egyesülettel. A gyereknek a különböző addikciókról meséltek a szakemberek, így például felhívták a figyelmet a túlzott telefon használatra, az internet veszélyeire, valamint tanácsokat adtak, hogy miket szabad megosztani a világhálón. Egy másik csoport közben egy kirakós játékot kapott, a képeken különböző, addiktív termékek szerepeltek, így többek között alkoholos italok is, amelynek káros hatásairól beszéltek a szakemberek. A gyerekek az úgynevezett drogos és részeg szemüveget is kipróbálhatták, ennek segítségével megtapasztalhatták, hogy milyen az alkoholos állapot. A rendőrség mesélt a kábítószeres ügyek felderítéséről és a korábban elkapott szerhasználókról is, valamint jó tanácsokat adtak a gyerekeknek.

Kábítószer Egyeztető Fórum

A programokat szervező Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kábítószer Egyeztető Fóruma már hosszú évek óta működik a városban, kiemelt feladata a helyi, alulról jövő kezdeményezések támogatása, különös tekintettel a drogproblémák kialakulásának megfékezése, illetve hatékony kezelése érdekében.

A legfontosabb dolog, amit a NYÍRKEF-en belül tudok hangsúlyozni, az a szervezetek együttműködése. Mindenki a maga szintjén, a hétköznapi munkájában találkozik vagy szerhasználóval vagy annak a hatásaival vagy pedig fiatalokkal foglakozik. A fiatalok körében már általános iskolában meg kell jelennünk ezekkel a programokkal, így a tavalyi évben egy nagyon aktuális programot indítottunk el, ez a kortárssegítő program. Szeretnénk, ha az iskolákban már a kortárs közösségekben megjelennének azok a segítő kis pajtások, akik megfelelő információval rendelkeznek és tudják, hogy az adott esetben bajba került fiatalt hová lehet irányítani, hol tud segítséget kérni, illetve folyamatosan beszélnünk kell erről a témáról, hiszen ez egy olyan dolog, ami mindenki túl nő minket, mindig gyorsabban fejlődik és változik, amire nekünk elég nehéz reagálni, de igyekszünk a prevencióval” – nyilatkozta Lengyelné Pogácsás Mária, a NYÍRKEF munkacsoport-vezetője.

Minden évben új mottót kap a világnap, idén az „Első az ember: állítsuk le a megbélyegzést és a diszkriminációt, erősítsük a megelőzést” volt a központi gondolat.