Múzeumi világnap Nyíregyházán – Ingyenes belépés és különleges programok
Fotó: Szarka Lajos

Ingyenes belépéssel várták a vendégeket a Jósa András Múzeumban, a Sóstói Múzeumfaluban és a Kállay Gyűjteményben kedden. 1978 óta május 18-a a múzeumi világnap, ebből az alkalomból tárlatvezetéssel és különböző programokkal készültek Nyíregyháza kulturális intézményei.

 

Múlt hét pénteken két tárlat nyílt a Jósa András Múzeumban, kedden ezeket is ingyen tekinthették meg azok, akik május 18-án, a múzeumi világnapon jártak az intézményben. Az előre regisztrált vendégek különböző tárlatvezetéseken és programokon vehettek részt, illetve a múzeum állandó kiállításait is megtekinthették.

Honfoglalás kori tárlatok

„A napokban nyílt két kiállításunk egy kiállítótérben, az egyik az év kiállítása címet elnyert Elit alakulat című kiállítás, a másik pedig a Jósa András saját anyagából összeállított kiállítórész, ami a Szabolcs vezér földjén címet viseli. Most, a mai napon itt tartanak a régész kollégák speciális tárlatvezetést a látogatók számára. De nemcsak a régészek, hanem a restaurátorok is szívesen fogadják a regisztrált látogatókat, ők pedig bemutatják, hogy hogyan újítják meg, hogyan készítik elő a kiállításokra a földben megtalált kincseket” – közölte Vécseiné Lakatos Bernadett, a Jósa András Múzeum múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati osztályvezetője.

Az Elit alakulat 2.0 című miskolci vándorkiállítás Csíkszereda után Magyarországon Nyíregyházán látható újra. A látványos és interaktív elemek segítségével bepillantást nyerhetünk egyrészt a régészet világába, másrészt megismerkedhetünk a Karoson feltárt leggazdagabb honfoglalás kori temetők leletanyagával. A Jósa András Múzeum egy önálló kiállítás keretében mutatja be saját gyűjteményének legjavát Szabolcs vezér földjén címmel. A több mint 150 éves múzeum legszebb régészeti tárgyai közé tartoznak a honfoglalás kori leletek. Ezen belül is legismertebbek a pompás hajfonatkorongok és tarsolylemezek, melyek most bemutatásra kerülnek.

Várták a vendégeket

„Ez a nap rendkívül fontos számunkra, hiszen hosszú ideig voltunk bezárva és vártunk arra, hogy emberekkel, látogatókkal találkozzunk, nagyon jó újra arcokat látni, nem csak a monitort figyelni. Nem csak a való világban készültünk programokkal, azért még gondoltunk azokra is, akik esetleg nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, ők nyomon követhetnek bennünket a Facebook-oldalunkon is” – tette hozzá az osztályvezetője.

A múzeumi világnap alkalmából a Kállay Gyűjteményt is ingyen látogathatták a vendégek, illetve a Sóstói Múzeumfalut is. Utóbbiban izgalmas programokat szerveztek kedden, megismerhették az Árpád-kori falut és néprajzi tárlatvezetésen vehettek részt a látogatók.

Bár a belépés ingyenes volt a kulturális intézményekbe, továbbra is csak az látogathatta a múzeumot, a szabadtéri skanzent és a gyűjteményt is, aki védettségi igazolvánnyal rendelkezik.

Pünkösd Sóstón

Számos programmal készülnek a hétvégére és a gyereknapra a Sóstói Múzeumfaluban, népi viseletbe öltözött táncosok, bábcsoport, művésztanya, valamint a csíksomlyói búcsúról szóló fotókiállítás és videós bemutató is várja majd a vendégeket. Emellett pedig egy református liturgia szerinti istentiszteletet is tartanak majd a múzeumfalu református templomában.

Kapcsolódó galéria

Múzeumi Világnap 2021