Mutatjuk, mire figyeljen az emlékezés perceiben
A kiemelt kép illusztráció (Fotó: MTI/Mészáros János)

A rendőrség és a polgárőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a mindenszentek ünnepének és a halottak napjának időszakában a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és a közlekedési balesetek megelőzésére.

A rendőrség tapasztalatai szerint ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környékén, illetve többször előfordul, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát.

A rendőrség tanácsokat is megfogalmazott a bűn- és balesetmentes megemlékezés érdekében

  • Az otthonát elhagyva mindenki körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat, kertes házak esetén a kerti kaput is.
  • A tömegközlekedési eszközökön fokozottan figyeljenek értékeikre, azokat tartsák táskában vagy a kabát belső zsebében, a táskát pedig mindig tartsák testközelben, szem előtt.
  • A temetőbe látogatók ne viseljék feltűnően ékszereiket, és ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket, továbbá az iratokat és a lakáskulcsot ne tartsák egy helyen, a PIN-kódot pedig a bankkártya mellett.
  • Aki kerékpárral vagy gépjárművel érkezik a temetőbe, gondosan zárja le, illetve be a járművét, és győződjön meg arról, hogy autója utasterében nem hagyott értéket látható helyen.
  • A temetőlátogatók a táskájukat és egyéb értékeiket egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.
  • A temetőbe látogatók minden esetben az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és lehetőség szerint inkább hétköznap menjenek ki a sírkertbe, elkerülve a hétvégi zsúfoltságot.
  • A rendőrség türelemre inti a közlekedőket, mivel ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás várható.
  • A gyalog vagy kerékpárral közlekedők viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt – karszalagot, matricát –, főleg lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén.
  • A gyalog vagy kerékpárral kilátogatók pedig lehetőleg úgy induljanak útnak, hogy még nappali látási körülmények között hazaérjenek.

A polgárőrség – együttműködésben a rendőrséggel és az önkormányzatokkal – az adott település sajátosságainak figyelembevételével fokozott és folyamatos járőrszolgálatot lát el a mindenszentek és halottak napja körüli időszakban a temetők közelében lévő közterületeken, parkolókban és segíti a biztonságos közlekedést.

Tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pedig arra figyelmeztetett, hogy ezekben a napokban megnő a tűzesetek száma. A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek. A temetőtüzek megelőzhetők azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett gyertyát gyújtunk meg, a mécsest a sírtól való távozás előtt eloltjuk, a forró mécsestartókat pedig nem dobjuk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe.

 

Forrás: hirado.hu