Műhelygaléria az Aranykapu egyesülettel
Fotók: Szarka Lajos

Kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket szombaton a könyvtárban. Az Aranykapu Népművészeti Egyesület is csatlakozott a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák XI. Országos Hetéhez, ahol megismerhették többek között a bőrműves mesterséget, a gyöngyfűzést és a hagyományos tojásfestő technikákat.

Színes és többsoros kiegészítők – különböző technikákat alkalmazva készültek a gyöngy nyakláncok szombat délelőtt a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár társalgójában. Az érdeklődők is bepillantást nyerhettek a különböző mesterségekbe, sőt, akár ki is próbálhatták a saját kézügyességüket.

Jelenleg én most egy babát csinálok, itt a népijáték-készítő kolléganő mutatja meg nekem. Korábban még nem csináltam ilyen babát, és nagyon tetszenek a fonalból készült babák. Én egy kislányt szerettem volna csinálni, mert ő megmutatta nekem a kisfiún keresztül, hogy hogyan készül ez a baba” – mesélte az egyik érdeklődő résztvevő.

Kézműves foglalkozások

Lukács Zsolt bőrműves saját, kézzel készített kiegészítőit hozta el magával Nyíregyházára. Ő egy új tagja a programot szervező Aranykapu Népművészeti Egyesületnek. Gyermekkora óta szereti a bőrt, mint alapanyagot, évekkel ezelőtt egy különleges bicskatok keltette fel az érdeklődését, ekkor döntött úgy, hogy ezt a mesterséget választja.

Azok az általam készített eszközök a kedvenceim, amelyek engedik, hogy kibontakozzam. Ha engedi a művészi szabadságot, akkor az mind kedvenc, mert ott van lehetőségem kreatívkodni, feszegethetem a határaimat és belevihetek mindig egy kis újdonságot” – mesélte Lukács Zsolt bőrműves.

Öt szakágban mutatták be a tevékenységüket az alkotók Nyíregyházán.

Országos kezdeményezés

Az Aranykapu Népművészeti Egyesület még 1989-ben alakult, küldetésük és céljuk, hogy összefogják a helyi kézműves alkotókat a városban.

A mai rendezvény egy nemzetközi kézműves programhoz csatlakozik, Magyarországon az Alkotóházak Egyesülete csatlakozott ehhez 11 évvel ezelőtt és meghirdette hazánkban is ezt a sorozatot, amelyhez 11 évvel ezelőtt elsők között csatlakozott Nyíregyházáról az Aranykapu Népművészeti Egyesület és azóta is minden programon részt veszünk” – nyilatkozta az Aranykapu Népművészeti Egyesület elnöke, Mussó László.

A kézműves tevékenység sok esetben az idősebb korosztályt szólítja meg, a szépkorúak körében népszerű. Ennek oka többek között, hogy nyugdíjasként nekik már több idejük van a sokszor aprólékos munkára, illetve jövedelemkiegészítésként is hasznos, amennyiben vásárokon is részt tudnak venni az alkotók.

Kapcsolódó galéria

Iparművészek a könyvtárban 20240406