MNB ösztöndíjasok a Nyíregyházi Egyetemen – 10 hónapon át kapnak anyagi támogatást

Tíz hónapon keresztül havi 50 ezer forint ösztöndíjat kapnak a Magyar Nemzeti Bank ösztöndíjasai. A Nyíregyházi Egyetem négy hallgatója vehetett át oklevelet szerda délelőtt, ők mind a közgazdászképzésen tanulnak. Az MNB Kiválósági Ösztöndíjprogramja kivételes lehetőséget jelent a diákoknak.

Kiss-Bányai Bianka egyike annak a négy hallgatónak, akik a legkiemelkedőbben teljesítettek a Nyíregyházi Egyetem gazdaságtudományi képzésein. Úgy fogalmazott, barátságos légkör fogadta, amikor a Nyíregyházi Egyetemre jelentkezett, ezért is döntött az intézmény mellett.

Én mindig arra törekedtem, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból, ezért a tanulmányaimra mindig nagy hangsúlyt fektettem, mindezeken kívül pedig a közéleti tevékenységekben is részt vettem, akár a demonstrátori feladatokat is elláttam az intézetben” – tette hozzá Kiss-Bányai Bianka.

Kiss-Bányai Bianka a munka világában is megtalálta a számításait, idén januárban végzett tanulmányaival és az egyik multinacionális cégnél helyezkedett el Nyíregyházán.

Kiválósági Ösztöndíjprogram

A Magyar Nemzeti Bank 2016-ban hívta életre a Kiválósági Ösztöndíjprogramját, amelyben azokat a kiemelkedő hallgatókat támogatják, akik magyar és idegen nyelvű gazdaságtudományi alap- és mesterképzési szakon tanulnak. Jelenleg 24 felsőoktatási intézmény vesz részt a programban, ezek egyike a nyíregyházi.

2015-ben kerestük meg elsőként kölcsönösen egymást a Magyar Nemzeti Bankkal arra vonatkozóan, hogy a gazdálkodástudományi intézet közgazdászképzésében lévő hallgatóknak a klasszikus felsőoktatási rendszerben történő oktatáson kívül olyan lehetőségeket ajánljunk és kínáljunk közösen, ami az ő szakmaiságukat, tudásukat, a világra való kitekintésüket fejleszti. Ennek első lépése volt kiválóságainknak a díjazása. Azon túl, hogy pénzügyileg támogatják őket, a Magyar Nemzeti Bank olyan lehetőségeket is kinyitott számukra, amelyek korábban nem voltak elérhetőek” – nyilatkozta Kósáné dr. Bilanics Ágnes, a Nyíregyházi Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Különleges lehetőségek

Gyakornoki programokat, közös rendezvényeket kínálnak a nemzeti bank oktatási klubján belül, illetve workshopokra és szakember-találkozókra hívják a hallgatókat és az intézményt. A diákok akkor vehetnek részt az ösztöndíjprogramban, ha teljesítik a krediteket, ezen túl értékelik a versenyeken való részvételt, a nyelvi készségek fejlesztését és a tudományos-közéleti munkában való aktivitást is. A Nyíregyházi Egyetem négy hallgatója tíz hónapon keresztül havi 50 ezer forintos támogatást kap a Magyar Nemzeti Banktól. Az MNB kiemelt feladatának tekinti a magyar közgazdaságtani szaktudás, a magyar közgazdaság-tudomány fejlesztését és támogatását.

Naprakész tudás

A közgazdaságtani tudás a nagybetűs életben való eligazodás egyik nélkülözhetetlen eszköze – így fogalmazott a Nyíregyházi Egyetem rektora.

A tradicionális közgazdaság-tudományt kicsit le kell porolni, és a Magyar Nemzeti Bank nagyon élen jár a fenntartható közgazdaságtan, az új világ rohamosan változó feltételeihez való alkalmazkodásának a biztosításában. Ezt az új tudást kell nekünk közvetíteni, én még politikai gazdaságtanból szigorlatoztam, nem hiszem, hogy igazán sok hasznát vennék annak, amit a ’70-es években én a Műegyetemen elsajátítottam, tehát itt egy nagyon gyors, folyamatos alkalmazkodásra van szükség, ebben tud nagyon nagy segítséget nyújtani a Magyar Nemzeti Bank” – nyilatkozta dr. Szabó György.

A Nyíregyházi Egyetem egy gondoskodó, esélyteremtő intézmény, számos együttműködő partnerrel segítik a hallgatókat – tette hozzá a sajtótájékoztatón Halkóné dr. Rudolf Éva. Az oktatás színvonala, az oktatók szakmaisága mind hozzásegíti a diákokat, hogy kiváló szakemberekké váljanak az egyetem befejezése után.

Kapcsolódó galéria

Kiválósági Ösztöndíjprogram okleveleinek átadása a Nyíregyházi Egyetemen