MNB ösztöndíj – Kivételes hallgatók a Nyíregyházi Egyetemen
Fotó: Trifonov Éva

A Magyar Nemzeti Bank a közérdekű társadalmi célok megvalósítására kialakította támogatási politikáját. Ennek keretében kiemelt feladatának tekinti a közgazdasági szaktudást, a tudomány fejlesztését és támogatását. Kiválósági Ösztöndíjprogramot hirdetett a felsőoktatási intézmények számára. A Nyíregyházi Egyetem három hallgatója is részesült az MNB Ösztöndíj havi 50 ezer forintos támogatásában.

 

A Magyar Nemzeti Bank Kiválósági Ösztöndíjprogramjának okleveleit szerda délelőtt, személyesen adta át, kiváló tanulmányi eredményeik elismeréseként a nyertes hallgatóknak a Nyíregyházi Egyetem rektora. 

„Nagyon fontos esemény ez. Fontos, hogy a hallgatókban tudatosuljon, ha én beleállok valamibe, és a minimális elvárásokat meghaladóan teljesítek, akkor ennek legyen egy visszacsatolása, ne érezzem magam csapdában, hogy dolgozom és nincs ennek megfelelő elismerése. Nem egyszerűen arról van szó, hogy jó érdemjegyet gyűjtök, hanem egy olyan úton indulok el – legyen ez a gazdaságtudomány, vagy bármi egyéb –, ami nagyon fontos, de kell, hogy ebben megerősödjenek az itt ülők, ehhez támogatást és elismerést kapjanak” – mondta dr. Szabó György rektor az ünnepségen.

Ez az ösztöndíj üzenete – folytatta köszöntőjét a Nyíregyházi Egyetem rektora, és mérföldkőnek nevezte e jeles alkalmat. Emellett hála a banknak, hogy biztosítja ennek pénzügyi hátterét.

Legyenek büszkék az ösztöndíjra, és bátran írják bele önéletrajzukba! – szólt a köszöntők között az MNB kapcsolattartó.

„Szeretném, ha éreznék azt, hogy egy különleges táborba tartoznak, hiszen itt a legkiválóbb hallgatók vannak, és csak a legkiválóbbak mindenhonnan az országból, ahol gazdaságtudományi képzésben vehetnek részt. A vegyes érzelmeimnek az oka, hogy önök ezt nem érezhetik az elmúlt években, a Covid óta, és csak itt helyben tudjuk átadni ezt a nagyon különleges oklevelet” – fogalmazott Vargáné dr. Bosnyák Ildikó.

Az egyik ösztöndíjas most választotta a pénzügy, számvitel szakirányt, és pontosan tudja, mire költi az ösztöndíj összegét.

„Számomra ez az ösztöndíj nagyon sokat jelent és a családomnak is. Nagyon jó visszacsatolás, hogy amit csinálok, az jó. Tanulmányaimra költöm a pénzt, hiszen az orosz nyelvet szeretném megtanulni” – fogalmazott Mencsik Virág, II. éves Gazdálkodás és menedzsment alapszakos hallgató.

A banki szektorba vágyik a következő ösztöndíjas, Juhász Eszter III. éves hallgató:

„Én még pontosan nem tudom, hogy mire fogom költeni az ösztöndíjamat. Nagyon szeretnék olaszul tanulni. Középiskolában volt lehetőségem, és szeretném ezt a nyelvet tovább tanulni. Elég széles az érdeklődési köröm, gondolkodom pénzügyi szektoron, de esetleg HR-es állásokon is.”

„Német nyelvvizsgával már rendelkezem, de az angol valahogy nagyon nem az én terepem, és azt szeretném befejezni, mert abból még csak egy fél nyelvvizsgám van. Gondolkodom, hogy német nyelvterületen helyezkednék el, de a család miatt itthon is maradnék” – mesélt terveiről Kigyósi Petra, II. éves hallgató.

Az egyetem célja, hogy plusz órákkal, felzárkóztató kurzussal csökkentsék a lemorzsolódást, egyéni és csoportos formában. Így tudják bepótolni a hiányosságokat, és megfelelni az egyetemi követelményeknek.

„Több mint 20 éves múltra tekint vissza ez a képzésünk a Nyíregyházi Egyetemen, ill. a jogelőd intézményben. Régen kari struktúrában, most intézeti felállásban működünk. Elsősorban gazdaságtudományi tárgyakat tanulnak a hallgatóink, de vannak nyilván alapozó társadalomtudományi tárgyak. Öt szakirány közül választhatnak a hallgatók. Mindig a pénzügy-számvitel és a vállalkozási ismeretek a legnépszerűbb, a munkaerő-piaci igényeknek ez felel meg leginkább” – tájékoztatott Barabásné dr. Kárpáti Dóra, a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgatója.

2023-ban azzal az ókori bölcsességgel kell szembesülni az egyetem vezetésének, miszerint a világban egyetlen állandó van, mégpedig a változás. Ennek szellemében szükséges a módszertani újítás. Projektelvű, élményszerű, aktív ismeretátadásra kell törekedni, életszerű elemekkel – beszélt elképzeléseiről a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Kapcsolódó galéria

A Nyíregyházi Egyetem MNB díjas hallgatói 2023-ban