Minden szerdán 15 és 17 óra között segítenek a dohányzásról való leszokásban Nyíregyházán
Fotó: Internet

,,Nyíregyházi Modell”

Dohányzásról való leszokást támogató tanácsadás nyílt az Egészségügyi Alapellátás épületében

A modellt arra alapozták, hogy a várandósság igen jelentős motiváció az elsődleges és másodlagos dohányfüst ártalom elkerülésére. A dohányzók kiszűrése, egyszerűsített kérdőíves adatrögzítéssel történik, az egyes védőnői körzetekben, és a védőnők javasolják az érintett kismamáknak, hogy vegyenek részt a leszokást támogató programban. Erre az Egészségügyi Alapellátás Igazgatóság épületében működő „Dohányzásról való leszokást támogató tanácsadáson” van lehetőség minden szerdán 15.00-17.00 között.

A dohányzásról leszokás támogatása kétlépcsős támogatást jelent

1. Minimálintervenció és/vagy motiválás. Ez az alapellátás, járóbeteg-ellátás valamennyi szakemberét érinti.

2. Programszerű leszokás támogatás: egyéni vagy csoportos forma, illetve telefonos tanácsadás. A programszerű leszokás (bizonyítottan) a legeredményesebb módszer a viselkedésváltozás elősegítésére, amely lehet egyéni vagy csoportos tanácsadás.

Egyéni leszokás támogatás

Általában 6 találkozás (hetente v. kéthetente) kb.15-20 perces intervenció alkalmanként.

A csoportos tanácsadás

Általában egyéni felmérés után 6 alkalommal jelent találkozást a csoporttal, mindig meghatározott program szerinti tartalommal. A tanácsadások tartama kb. 1 ½ óra. A csoportos foglalkozás előnyösebb, hiszen interakciók segítik a pácienst a leszokásban. A dohányzás egy tanult viselkedés, aminek a megváltoztatásán szeretnének segíteni a tanácsadáson. A nem dohányzást is tanulni kell. A nikotin az egyik legerősebb függést alakítja ki. Elsőként tisztázzák, hogy miért is dohányzik a páciens, majd a függőség mérése következik, annak kiderítése, hogy fizikai (nikotinfüggőség, gyorsan kialakul, az évekkel nő) vagy pszichés függésről (tanult helyzetek, tanult viselkedés, szokások, napi rutin) van-e szó.

Ennek alapján választják ki a páciens számára megfelelő módszert. Ez egy több lépcsős folyamat, a páciens fokozatosan elhagyja majd a cigarettát. Ebben a folyamatban helyet kap az önmegfigyelés, az önmonitorozás, saját dohányzásának megfigyelése és dohányzási napló vezetése minden nap. Egyéni tervet készítenek a páciens számára a dohányzás fokozatos elhagyására és a „Függetlenség Napja” nap kitűzésére.

 Az elszívott cigaretták számának tervszerű és lassú csökkentése, segít abban, hogy a szervezet lassan hozzászokjon az alacsonyabb nikotinszinthez, csökkentve ezzel a megvonási tüneteket. Ráadásul abban is segít, hogy begyakorolják a saját személyes stratégiáikat a nemdohányzásra azokban a helyzetekben, amikor dohányozni szoktak.

A tanácsadások alkalmával segítenek technikákat megtanulni a dohányzás helyettesítésére. A stressz nehezíti a leszokást, illetve a növeli a visszaesés valószínűségét, ennek kezelésére légzőgyakorlatot és relaxációs technikát tanítanak.

A cigaretta letételével kapcsolatos tapasztalatok megbeszélése mellett a megvonási tünetek kezelésének lehetőségeiről is szó esik.

Az ötödik alkalommal azokról a konkrét helyzetekről, időszakokról, helyekről esik szó, amikor különösen nagy a kísértés a rágyújtásra és „esetleg megbotlott/megcsúszott és rágyújtott, holott nem szeretett volna.”

A leszokás folyamata visszaesésekkel tarkított, nehéz ellenállni a sóvárgással való megküzdés is félelmet kelt a páciensben, ezért az utolsó alkalommal a visszaesés megelőzése és az életmódváltozás (az eredmény tartóssá tétele) fenntartása a téma.

A várandósok számára minden szerdán elérhető a tanácsadás. A területi védőnők is tájékoztatják a várandósokat a programszerű leszokás lehetőségéről.

Háttér

A koraszülések többségében kimutathatók anyai-magzati okok, mégis egyes szakirodalmi adatok szerint 40%-ban nem lehet az okokat tárgyszerűen igazolni. Ma már kutatások szinte megszámlálhatatlan mennyisége valószínűsíti, hogy a koraszülések létrejöttében jelentős szerepe van a társadalmi-gazdasági tényezőknek.

A koraszülés gyakoribb az olyan nőknél, akik várandósságuk alatt különböző élvezeti cikkeket fogyasztottak (alkohol, kábítószer), vagy rendszeresen dohányoztak. Ezek közül a leggyakoribb és legsúlyosabb ártalom forrása a dohányzás, amely jelentősen növeli a normatív idő előtti szülés (OR=1.89; 95%CI) és a kis testtömegű születés (OR=2.24; 95%CI).

Egy 2018-ban a Lancet-ben megjelent tanulmány alapján 2015-ben hazánkban a várandósok 10,1-15,00 %-a dohányzott.

Korábban retrospektív kohorsz vizsgálat keretében, kérdőíves adatfelvétel történt 2009- 2012 között Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A kutatás célja az volt, hogy felmérjék, a várandósság alatt milyen gyakorisággal fordul elő a dohányzás, milyen mértékű a dohányzó anyák függősége, miként függ össze a társadalmigazdasági helyzettel, valamint a kulturális tényezőkkel.

A várandósság alatti dohányzás legsúlyosabb következménye az újszülöttre nézve az idő előtti (<37. gesztációs hét) és az alacsony testtömegű (<2500 gramm) születés.

A megyében az említett időpontban végzett kutatás alapján elmondható, hogy a várandósok 21,6%-a dohányzott a várandósság ideje alatt, 30,3%-a szenvedett el másodlagos dohányzási ártalmat.

A dohányzás elhagyása csak keveseknek sikerül saját döntésük alapján, ők a nagyon motiváltak, akár saját egészségük védelmében, akár más okokból. A leszokás (újabban: dohányzásleszokás) a legtöbb függő dohányosnak nem könnyű, visszaesésekkel tarkított folyamat, de segítséggel könnyebb. Miben áll a segítség?

Az országban egyedül álló módon, a programszerű leszokás támogatás Nyíregyházán az Egészségügyi Alapellátás keretében, tudományosan bizonyítottan (általában hat beszélgetés keretében), a viselkedésváltozást elősegítve valósulhat meg. A dohányzás leszokást támogató programra várják azokat a várandósokat, akik motiváltak a dohányzás abbahagyására a magzati élet egészségének védelme érdekében.