Minden ötödik ember halála a dohánnyal van összefüggésben
Magyarországon minden ötödik ember halála összefüggésben van a dohányzással. Nem csupán az aktív, hanem a passzív dohányosok is veszélyeztetettek. Éppen ezért szükséges a dohányzásmentes világnapon felhívni az emberek figyelmét a szenvedélybetegség káros, sőt halálos következményeire.

Évente 4 millió halott

 

A világon 1,2 milliárd embernek van beteg légzőrendszere, hiszen ennyien dohányoznak rendszeresen. Évente 4 millióan halnak meg dohányzás következtében. Magyarországon minden ötödik embernél, aki meghal, bizonyítható, hogy halálát dohányzással összefüggő betegség okozta. Ráadásul minden ötödik kisbaba úgy születik, hogy az édesanyja dohányzott a várandósság alatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az ország más részeihez viszonyítva rosszabb a helyzet, hiszen itt jóval több dohányos és passzív dohányos van, mint az ország nyugati területein.

 

Káros az egészségre és a gazdaságra

 

A káros szenvedélybetegség nem csupán az emberek egészségét veszélyezteti, hanem a gazdaságra is súlyos terheket ró. Magyarországon 400 milliárd forintot fordítanak arra, hogy finanszírozzák a tüdőbetegséggel összefüggő kiadásokat. Az ENSZ 1986-tól május 31-ét dohányzásmentes világnappá nyilvánította, azért, hogy minél többen mondjanak le káros szenvedélyükről, hiszen a cigaretta teljesen tönkreteszi az emberi szervezetet.

 

Sok betegség a dohányzásra vezethető vissza

 

Dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász főorvos elmondta, rengeteg betegséget okoz a cigaretta. Kifejtette, az emberek általában azt hiszik, hogy csak tüdőrákot, TBC-t és az úgynevezett COPD-t (ami a dohányosok asztmája) okoz a dohányzás, pedig állandósult hörghurutot és tüdőtágulatot is. Mindezeken kívül számtalan egyéb tüdőbetegséget is produkál, de összefüggésbe hozható a STROKE-kal, a kardiovaszkuláris betegségekkel, a csontritkulással, a gyomor- és gégerákkal, a gyomorfekéllyel, az ízületi és különböző autoimmun betegségekkel is. Rengeteg olyan betegség van, ami a dohányzás miatt van.

 

Veszélyben a passzív dohányosok

 

Veszélyeztetett helyzetben vannak a passzív dohányosok is. A tüdőrákos betegek 92 százaléka dohányzott korábbi élete során, 6 százalék viszont passzív dohányos volt, akinek éveken át el kellett szenvedni a cigaretta mellékfüstjét, amely még több rákkeltő anyagot tartalmaz, mint az a rész, amit leszív a dohányos. Magyarországon minden tüdőgondozóban történik dohányzás leszokás támogatás, hiszen leszokni csupán a beteg tud káros szenvedélyéről. Mindezek mellett a szakemberek ösztönzik a lakosságot arra, hogy harminc éves kor felett mindenki vegyen részt évente egy alkalommal egy tüdőszűrvizsgálaton annak érdekben, hogy a kóros elváltozásokat még időben kezelni tudják az orvosok.

ME.