Ma választunk: minden, amit a választásról tudni kell!
Fotó: Szarka Lajos

Június 9-én egyszerre tartják meg az önkormányzati és európai parlamenti (EP) választásokat. Nyíregyházán polgármestert, önkormányzati képviselőket és EP képviselőket választhatunk.

 

A két választáson országos szinten nem ugyanannyian szavazhatnak. A legegyszerűbb helyzetben az a 7,68 millió ember van (a június 4-i adatok alapján), akik magyar állampolgárok, és rendlkeznek belföldi lakcímmel. Az EP-választáson azonban még szavazhat nagyjából 130 ezer magyar állampolgár, aki más uniós országban nem szavazhat, például az Ukrajnában élő magyar állampolgárok. Mellettük az a csaknem ötezer uniós állampolgár is is leadhatja voksát, akiknek magyarországi lakcímük van, és külön jelezték, hogy itt szeretnének szavazni, ami összesen nagyjából 7,81 millió potenciális szavazót jelent.

Az önkormányzati választásokon a 7,68 milliós polgár mellé hozzá kell még nagyjából 36 ezer választót számooni, akiknek menekült- vagy ahhoz hasonló státuszt biztosít az állam, vagy hosszabb tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Itt emellett minden, hazánkban élő uniós állampolgár is automatikusan választó lesz, ami még 137 ezerrel emeli a lehetséges választók számát. Mindez összesen hozzávetőleg 7,85 millió választót tesz ki.

Szavazhatunk a választáson:

  • polgármesterre,
  • képviselő-testületre,
  • vármegyei közgyűlésre

Nyíregyházán csaknem 95 ezer választó járulhat vasárnap az urnákhoz, 15 választókerületben 101 szavazókörben várják a voksolókat az 5–8 tagú bizottságok. Mindenhol ott lesz a polgármesteri hivatal egy dolgozója, tehát a 101 jegyzőkönyvvezető, akik a bizottság munkáját segítik. A nyíregyházi választók egy polgármestert, 15 egyéni képviselőt választanak vasárnap, települési kompenzációs listáról pedig további hat képviselő kerül majd be a közgyűlésbe.

A részletekről ebben a cikkünkben számoltunk be. KATTINTSON!

Hogy milyen okmányokra lesz szükségünk a válaszásokhoz, ebben a cikkünkben számoltunk be. KATTINTSON!

A szavazókörről itt olvashat. KATTINTSON!

Európai Parlamenti választások

Az Európai Parlament a következő ciklusban 720 fős lesz, közülük 21 főt választanak be Magyarországról, ugyanannyit, mint 2019-ben. Magyarország egyébként a népességarányánál lényegesen kedvezőbb arányban küldhet képviselőket az EP-be.

Itt az egész ország egy választókerületként szavaz; tizenegy pártlista közül lehet választani. Amely listák elérik az érvényes szavazatok öt százalékát, azok között osztják szét a 21 elérhető helyet a szavazatok arányában (a D’Hondt-módszerrel). A következő pártlisták közül lehet majd választani a szavazólapon szereplő, korábban kisorsolt sorrend szerint:

Megoldás Mozgalom; listavezető: Huszár Viktor
LMP – Zöldek; Ungár Péter
A DK–MSZP–Párbeszéd közös listájának vezetője Dobrev Klára jelenlegi EP-képviselő
Második Reformkor; listavezető: Vona Gábor
Mindenki Magyarországa Néppárt; listavezető: Márki-Zay Péter
Momentum Mozgalom; listavezető: Donáth Anna jelenlegi EP-képviselő
Fidesz–KDNP; közös listájuk vezetője Deutsch Tamás jelenlegi EP-képviselő
Jobbik; listavezető: Róna Péter
Tisza Párt; listavezető: Magyar Péter
Magyar Kétfarkú Kutyapárt; listavezető: Le Marietta
Mi Hazánk; listavezető: Toroczkai László