Választási tudnivalók – Voksolni kizárólag érvényes okmányokkal lehetséges
Fotó: Archív

Június 9-én, vasárnap egyszerre három választás is zajlik majd Magyarországon. Az európai parlamenti választás időpontjához lett igazítva 2024-ben az önkormányzati választás, melynek részeként polgármestert, önkormányzati képviselőket, valamint a nemzetiségi képviselőket választják meg. Nyíregyházán csaknem 95 ezer választó járulhat vasárnap az urnákhoz, 15 választókerületben 101 szavazókörben várják a voksolókat az 5–8 tagú bizottságok. A legfontosabb választási tudnivalókról dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Nyíregyházi Helyi Választási Iroda vezetője adott tájékoztatást.

 

Rendhagyó lesz a június 9-ei, vasárnapi választás hazánk történetében, hiszen a szavazásra jogosultak reggel 6 és este 7 óra között nemcsak arra voksolnak, hogy kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben, hanem az önkormányzati választáson döntenek a polgármesterek és a helyi képviselők személyéről, valamint az arra jogosultak a nemzetiségi önkormányzatok tagjairól is. Április 19-éig minden választópolgár megkapta azt az értesítőt, amelyben szerepel, hogy hol szavazhat – erről már dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Nyíregyházi Helyi Választási Iroda vezetője adott tájékoztatást. Nyíregyházán csaknem 95 ezer választó járulhat vasárnap az urnákhoz, 15 választókerületben 101 szavazókörben várják a voksolókat az 5–8 tagú bizottságok. Mindenhol ott lesz a polgármesteri hivatal egy dolgozója, tehát a 101 jegyzőkönyvvezető, akik a bizottság munkáját segítik. A nyíregyházi választók egy polgármestert, 15 egyéni képviselőt választanak vasárnap, települési kompenzációs listáról pedig további hat képviselő kerül majd be a közgyűlésbe.

– A legfontosabb, hogy a választópolgárok a választás napján érvényes okmányokkal jelenjenek meg, amellyel személyazonosságukat tudják igazolni, illetve vagy a személyi azonosítójukat vagy a lakcímüket emellett még igazolni tudják. Fontos, hogy abban a szavazókörben jelenjenek meg, ahova az értesítésük szól. Fontos, hogy ellenőrizzük ezt, hiszen ezek változhattak az elmúlt időszakban. Fontos tudni azt is, hogy a választópolgárok többféle választáson vesznek részt egyszerre. Az önkormányzati választáson egy polgármesteri és egy egyéni választókerületi szavazólapot kapnak, tehát kettőt, míg az európai parlamenti szavazásra egy választólapot kapnak. Ez összesen három, aki pedig valamely nemzetiséghez tartozik, még nemzetiségi szavazólapot, illetve lapokat – ez több is lehet – kaphat, amelyeket az különböztet meg az általános szavazólapoktól, hogy amíg azok fehérek, a nemzetiségi szavazólapok pedig zöld színűek, és azokat külön zöld borítékba is kell majd helyezni – nyilatkozta dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Nyíregyházi Helyi Választási Iroda vezetője.

A választáson voksolni tehát kizárólag a június 9-én érvényes okmányokkal lehetséges, lejárt igazolvánnyal nem – emelte ki a Helyi Választási Iroda vezetője, vagyis a választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel, vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat, a lakcímüket pedig lakcímkártyával. A kijelölt kormányablakok a választás hétvégéjén, június 8-án, szombaton és 9-én, vasárnap is nyitva lesznek, így ha a voksolás napján valakinek nincs érvényes személyazonosító igazolványa, ideiglenes személyi igazolványt igényelhet, amivel lehetséges a szavazás. A Helyi Választási Iroda felé benyújtott mozgóurnák iránti kérelem határideje már lejárt, de a szavazás napján, legkésőbb 12 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz még lehet fordulni ez ügyben.