Milliárdos fejlesztés a papírgyárban

Összesen 17 kamionnal hozták el Nyíregyházára az elmúlt hónapban a Dunapack egyik vadonatúj hajtogató-ragasztó nyomdagépét. Ahhoz, hogy működtetni lehessen, 80 köbméter beton beépítésével készítettek a számára alapot. Az egyik Közép-Európában egyedülálló gépet is bemutatta Galambos Attila, a Dunapack Kft. nyíregyházi gyárának ügyvezetője Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszternek és dr. Kovács Ferenc polgármesternek. A Tünde utcai gyárban évente 90–100 millió hullámterméket és 55 ezer tonna papírterméket állítanak elő, valamint 187 dolgozót alkalmaznak. A papírgyár 1972 óta működik a városban, jelenleg az osztrák családi tulajdonban lévő Prinzhorn Csoport tagja. A cég az elmúlt időszakban jelentős fejlesztést hajtott végre: 1,7 milliárd forintból vásárolt a térségben egyedülálló nyomda- és papíripari berendezéseket.

 – Ennek révén egyrészt a meglévő ügyfeleinket, vevőinket újabb termékekkel tudjuk ellátni, illetve új vevőket tudunk megszerezni az új termékek segítségével – mondta Galambos Attila, a Dunapack Kft. ügyvezetője. – Az új technológia több szempontból is minimalizálja a környezeti terhelést. Az újrahasznosított alapanyagok mennyisége nő, másrészt az új berendezéseken környezetvédelmi szempontból a legmagasabb osztályt jelentő vízes bázisú flexografikus nyomtatás történik.

További képekért kattintson a fotóra!

PRINZHORN: A VEVŐK IGÉNYEIT SZOLGÁLJUK KI

A fejlesztés zárásaként ma ünnepélyes keretek között, a szalagátvágást követően, indították el a Dunapack új gépeit. Az osztrák tulajdonos azt mondta, a beruházás a vevők igényeit szolgálja.

– Mi nagyon sokat dolgozunk a vevőinkért, hogy minden olyan termékkel a rendelkezésükre tudjunk állni, amit csak elő tudunk állítani – mondta Cord Prinzhorn vezérigazgató. – Ideje volt itt a fejlesztésnek; növeltük a nyomtatási kapacitásainkat, a minőséget is javítottuk, és ezzel is a vevőink igényeit szolgáljuk ki.

„A VÁROS ÉS A CÉGEK IS JÓL PÁLYÁZNAK”

Nyíregyháza polgármestere üdvözölte a Dunapack fejlesztését. Kiemelte, a cég és az önkormányzat között nagyon jó a kapcsolat, és a jövőbeni fejlesztésekről is konzultálnak a cégvezetéssel. Dr. Kovács Ferenc arról is beszélt, hogy a fejlesztési források lehívásában az önkormányzat és az itt működő cégek is élen járnak.

– Nyíregyháza az elmúlt években nagyon jól kihasználta a fejlesztési forrásokat – mondta a polgármester. – Jól szerepelt és ebben komoly szerepe van az itt működő cégeknek, hiszen a nyíregyházi cégek kiemelten, az átlagnál nagyobb arányban jutottak forrásokhoz, és ez az ő kiváló pályázataikat is dicséri, és azt is, hogy – amit a kormány eltökélt – ezt a térséget a felzárkóztatás érdekében kiemeltebben támogatja.

A Dunapack az új nyomda- és papíripari gépeket a Gazdasági Operatív Program segítségével vásárolta meg. A cég 850 millió forint támogatást nyert pályázati úton a beruházáshoz.

„LASSAN MONDOM: 2100 MILLIÁRDOT HÍVUNK LE”

A nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, 2014-ben rekord összegű fejlesztési forrást fizetett ki a kormány és idén még ennél is többet terveznek kifizetni a gazdaságélénkítés érdekében.

– 2015-ben – ezt lassan mondom, hogy mindenkinek érthetővé váljon – 2100 milliárd forintot hívunk le Magyarország számára – mondta a nemzeti fejlesztési miniszter. – Ezzel párhuzamosan nemcsak az a fontos a kormány számára, hogy forrásvesztés nélkül az elmúlt 7 éves ciklusban még fennmaradó 2100 milliárd forintot lehívjuk, hanem megnyílnak a 2014-es és 2020-as költségvetési ciklus forrásai.

Dr. Seszták Miklós arról is beszélt, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikai intézkedései meghozták az áttörést az ország számára. Kijelentette, a magyar modell jól vizsgázott. A magyar gazdaság ugyanis 2014-ben lényegesebben nagyobb ütemben fejlődött az európai uniós átlagnál, megelőzve a többi középkelet-európai országot is.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Máté János