Michelin-csillagos étteremben dolgozó és a Bocuse d’Or-ra induló séfek főznek Nyíregyházán

Erre még Krúdy is felkapná a fejét: jó ebédhez szól a nóta a kortárs magyar bisztróban! 

Mangalicakaraj, tőkehal, harcsapaprikás, kókusztejes répapüré, és kecskesajtos szuflé. Egy ilyen étlap láttán minden bizonnyal a modern magyar prózaírás kiváló mestere, a Nyíregyházán született Krúdy Gyula is felkapná a fejét, akinek műveiben komoly helyet kaptak a kulináris élvezetek, nála hangulatosabban, érzékletesebben ételekről a mai napig nem írt senki. Több mint egy hónapja a legismertebb hőséről, egyfajta alteregójáról elnevezett látványosságban, a Szindbádban – a színház és a Kállay Gyűjtemény szomszédságában – megnyitotta kapuit az étterem is Kortárs Magyar Bisztró néven, ahová a főséf Michelin-csillagos étteremből érkezett, de a személyzet javarésze is korábban neves vendéglátóhelyeken dolgozott, sőt, vannak olyanok, akik a Bocuse d’Or-t is megjárták. (Megjelent a Nyíregyházi Napló július 16-ai számában.)

 

Igazi ékességgel gazdagodott a Kulturális Negyed, a volt Helyőrségi Művelődési Otthonból átalakított épület most már a Szindbád nevet viseli. Az önkormányzati projekt keretében kialakított új turisztikai attrakcióban többek között színháztörténeti múzeum, 3D-s mozi többnyelvű audionarrációval, valamint pódiumszínpad kapott helyet. A ház nyitásának első lépéseként május közepétől a színház jegyirodáját már itt kell keresni, több mint egy hónapja pedig az étteremben is helyet lehet foglalni. Nyíregyháza Kulturális Negyedének impozáns épülete ugyanis több funkciót is kap, ebből az egyik a Kortárs Magyar Bisztró, amely Krúdy szellemét idézi, hiszen tudjuk, a város írója imádta a finom ételeket – különösen a rácpontyot és a körömpörköltet –, a család receptjeit is örömmel közreadta.

A magyar gasztronómia csúcstartóival venné fel a harcot

– Vannak országok, városok, ahol a gasztronómia nagyon színes és izgalmas, ez most nem feltétlenül igaz Nyíregyházára – kezdte a beszélgetést Nagyné Anett, a Kortárs Magyar Bisztró vezetője.

– Nagyon szeretem a kulináris világot és mindig is nagy álmom volt, hogy akár egy „Anyukám mondta” étteremmel – ami évek óta a magyar gasztronómia csúcstartói közé tartozik és rendszeresen az ország legjobb éttermei között szerepel –, fel tudjuk venni a versenyt itt, Nyíregyházán is. Ezt a színvonalat szeretném hozni mind alapanyagban, mind szakmai háttértudásban. A koronavírus-világjárvány pedig ebből a szempontból segítette a célunk elérését, hiszen sok szakács, pincér hazatért külföldről, vagy éppen fővárosi neves éttermekből és ők most már nálunk, a nyíregyházi étteremben dolgoznak.

Igaz Nándor: „itt a legjobb a pisztráng”

– Az én utam is külföld volt. Nyíregyházán kezdtem el a szakácsiskolát, aztán átkerültem Debrecenbe, majd ahogy elvégeztem a szakmunkásképzőt, egyből Londonba kerültem. Három évig ott dolgoztam, először amerikai típusú étteremben, majd egy steakhouse-ban. Teljesen más, amit itthon tapasztalok, de szeretem ezt csinálni. Személyes kedvencem előételben a pisztráng, főételben a harcsapaprikás, desszertben pedig a kecskesajtos szuflé, de páratlan itt a mangalicakaraj, a tőkehal és a kacsamáj is. Mivel mi a konyhában dolgozunk, nem találkozunk a vendégekkel, de minden visszajelzés feltölt minket. A legfőbb célunk, hogy jóllakottan és boldogan távozzanak tőlünk a vendégek. Bár mindannyian tapasztaltak vagyunk, de folyamatosan lehet fejlődni és kell is. Ráadásul itt egymástól is tanulunk, hiszen ahányan vagyunk, annyi helyről érkeztünk.

– A főséfünket például a Costes étteremből sikerült elcsábítanunk, ami Magyarország első Michelin-csillagos étterme, de mellette olyan szakácsok dolgoznak itt, akik a Bocuse d’Or-ra készültek (kétévente megrendezett szakácsverseny), és nagyon jó szakmai háttérrel rendelkeznek, neves, felső kategóriás éttermekben dolgoztak, de igaz ez a felszolgáló csapatunkra is, akik több nyelvet is beszélnek.

Kotolics Janó: „7 év London után kerültem Nyíregyházára”

– Bár Nyíregyházán születtem, de az évek alatt dolgoztam már Balatonfüreden a Karolina Kávéházban – az ország egyik legjobb kávéháza –, 8 éve pedig úgy döntöttünk a barátaimmal, hogy célba vesszük Londont. A vendéglátás kézenfekvő volt, mivel mosolygós vagyok, élvezem ezt a munkát, szeretek emberekkel foglalkozni, célom, hogy a vendégek boldogok legyenek, mert akkor mi is azok vagyunk. A koronavírus-világjárvány miatt azonban hazaköltöztem, és egy jó ideig nem is találtam munkát sehol, majd területi képviselőként helyezkedtem el.

– Hiányzott azonban a vendéglátás, és nagyon örülök annak, hogy most itt dolgozhatok a Kortárs Magyar Bisztróban. Külföldön a vendéglátásnak kultúrája van, remélem, hogy ezt meg tudjuk honosítani Nyíregyházán is és a városnak lesz egy olyan étterme itt, a Szindbádban, ahol tárt karokkal fogják fogadni a vendégeket és ahová így is érkeznek meg.

Magyaros ételek új formába öltöztetve

– Az éttermünket nem nevezném fine diningnak, az volt a célunk, hogy magyaros ételeket új formába öltöztetve mutassunk meg a nyíregyháziaknak és az ide érkező vendégeknek, és ha valaki szeretne enni egy ilyet, akkor az akár Pestről is elutazzon hozzánk – folytatta Nagyné Anett. – Eddig a fogadtatás egyértelműen pozitív, nyilván meg kell szerettetni az emberekkel és azt a tévhitet kiverni a fejükből, hogy egy drága hely vagyunk. Itt megpróbáljuk finoman ráhangolni az embereket a csúcsgasztronómiára, ahol nemcsak az étterem különleges, hanem a miliő is, majdnem minden hétvégén programok is színesítik az étlapot. Tradícióvá vált már a vasárnapi cigányzenés ebédünk, ami déltől délután 3-ig tart. Sokan azért jönnek vissza hozzánk, hogy élvezzék a vasárnapi jó ebédhez szól a nóta programunkat.

Copacabana, Ezeregyéjszaka és Charlie

– Július 23-án Copacabana show lesz a Kortárs Magyar Bisztróban, igazi brazil táncosok érkeznek majd és partifalatokat kínálunk a vendégeknek. Lesznek burgerek, avokádós kukoricasaláta, finom koktélok, igazi brazil, latin-amerikai ételek kerülnek az asztalra. Ezt követi majd az Ezeregyéjszaka nevet viselő programunk, amikor hastáncosok, kígyóbűvölő és tűzzsonglőrök szórakoztatják a vendégeket, de lesz Nigel Stately koncertünk, majd Rakonczay, valamint ősszel Charlie whisky-est is. Nálunk a csúcsgasztronómia találkozik majd a szórakoztató programokkal, ráadásul történik mindez a város legújabb és legszebb ékkövében, a Szindbádban.