Mi leszel, ha nagy leszel? Felvételi, indul!

Jelentős napok és fontos dátumok sorakoznak a nyolcadikos általános iskolások előtt. A Sipkay a kéttannyelvű és a technikumi osztályaiba, a Vásárhelyi és a Széchenyi iskola szintén a technikumi osztályaiba jelentkezőktől kéri a központi írásbeli eredményeit, a többi intézmény az általános iskolai jegyek szerint dönt a felvételről. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum tíz iskolájában a 24 ágazathoz tartozó 175 alapszakma majdnem mindegyikét kínálják a fiataloknak.

A megújult szakképzés előnyeire és a perspektívákra idén kizárólag az online térben hívják, hívták fel a szakképző iskolák a nyolcadikos diákok és szüleik figyelmét. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum intézményei online nyílt napot és tájékoztatókat szerveztek, kisfilmeket vetítenek, de jelen vannak a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on egyaránt. Minden fórumon igyekeznek tájékoztatni a fiatalokat és a szülőket a szakképzés előnyeiről. Arról, hogy a szakemberhiány biztos álláslehetőséget kínál, a duális képzés és a munkaszerződés lehetőségéről, a pályakezdési támogatásról és a tanulmányi ösztöndíj mértékéről. Arról, hogy a technikusi oklevél a mérnökképzés előszobája.

„Nagyon fontos, hogy az új szakképzési törvény és a végrehajtási rendeletből adódóan nem kell most konkrét szakmát választani. Aki még bizonytalan, nem tudja, hogy milyen szakma áll hozzá közel, ne aggódjon, még nem kell konkrétan ezt meghatároznia, hiszen a beiskolázáskor még csak ágazatot fog választani. Azt kell eldönteni, hogy milyen ágazat érdekli. Elektronika, elektrotechnika, gazdálkodásmenedzsment, építőipar, és sorolhatnám, hiszen a technikumi képzésben 18-féle, a szakképző iskolai képzésben 11 ágazatot ajánlunk” – tájékoztatott a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, Gurbánné Papp Mária.

Két iskolában ágazatfüggetlen orientációs osztályt is hirdetnek a 2021-22-es tanévre, amit a szakmaválasztásban bizonytalan diákoknak ajánlanak. A szakképzési Híd programot felváltja a Dobbantó program, melyet az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező vagy valamilyen tanulási, beilleszkedési nehézséggel küzdő diákoknak ajánlanak, majd mentor vezetése mellett műhelyiskolában szakmát szerezhetnek. A Bencs és a tiszalöki Teleki iskola hirdette meg most a lehetőséget.

„Egy újdonságra szeretném felhívni a figyelmet, mert a 2021-22-es tanévben egy Pilot programban vehet részt a Nyíregyházi Szakképzési Centrum két iskolája. A Nyíregyházi Egyetemmel kötött megállapodásnak köszönhetően az NYSZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégiumában műszaki területen, a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetemmel kötött megállapodás révén pedig az NYSZC Széchenyi István Technikum és Kollégiumában gazdálkodásmenedzsment területen okleveles technikusképzés indul” – sorolta az újabb lehetőségeket a főigazgató.

Kiváló alkalom ez, hiszen a felsőoktatási szakirányba továbbtanulók jelentős előnyökre tehetnek szert. A Zay Anna Technikum és Kollégiumban már folyik az okleveles ápoló képzés, mely a Debreceni Egyetemmel kötött megállapodás szerint történik. Január 23-án, szombaton a központi írásbeli felvételire a Nyíregyházi Szakképzési Centrum három iskolájába, közel 400 nyolcadikos diák érkezik. Valamennyi intézményben a szigorú biztonsági előírások szerint fogadják a felvételizőket. Fontos tudnivaló, hogy a középiskolába jelentkezés határideje február 19.

Az iskolákat és a Nyíregyházi Szakképzési Centrumot elérhetik az Instagram- és Facebook-oldalaikon, a www.nyiregyhaziszc.hu weboldalon, és a telefonos ügyfélszolgálaton a +36-70/198-7447 számon.