Mi lesz veled agrárium? – Szakmai napot rendezett a Primom és a Nyíregyházi Egyetem
Fotó: Illusztráció

Klímaváltozás, munkaerőhiány és a támogatási források esetleges csökkenése ezek a problémák tartják lázban a megyei agrárvállalkozókat, őstermelőket. A Primom Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem kedden szakmai napot rendezett, melyen szakértők elemezték az agrárium jövőjét. A rendezvényen termékbemutatót is tartottak. 

Hazánkban a legismertebb az akácméz, de azért a fajtamézek vagy propoliszos mézek iránt is egyre nagyobb a kereslet.

– mondja Hok József miközben a portékáit mutatja. Az akácmézet szeretjük a legjobban, de különlegességeket sem vetjük meg. Ezt mondják a nyíregyházi méhészek. Az országban éves szinten 15-20 ezer tonna méz kerül forgalomba, ezzel az unió negyedik legnagyobb méztermelői vagyunk. A méhészek azonban egy ideje vészharangot kongatnak. Az erős vegyszerhasználat miatt csökken a rovarok száma, pusztulnak a méhcsaládok, így az édes csemegéből is egyre kevesebb kerül a piacra.

8-10 évről kell beszélnünk, folyamatosan pusztulnak a méhcsaládjaink. És nem csak a méhek, hanem a teljes rovarvilág pusztulását éljük meg. A méhcsaládjainkat mesterségesen igyekszünk életben tartani, mivel hogy csökkent a méhcsaládok száma, ezáltal a megtermelt méz is csökkent.

– tette hozzá Hok József, a Nyíregyházi Méhészek Egyesület elnöke.

Baljós árnyak?

Míg a méhészek szigorítanák a vegyszerek használatát, egyes szakemberek azt mondják pontosan a szigorú vegyszerhasználat miatt kerülnek versenyhátrányba a termelők. A mezőgazdasági vállalkozókat a szélsőséges időjárás is sújtja, ráadásul egyelőre bizonytalan az is, hogy mennyi támogatást kapnak majd az uniótól a következő tervezési ciklusban. Már pedig ha nem lehet megfelelő jövedelemre szert tenni a mezőgazdaságból, akkor egyszerűen nem lesz, aki megművelje a földeket.

Ha ezt nem tudjuk elérni, hogy a mezőgazdaságban olyan változás következzen be, hogy a fiatalok itt maradnak, akkor ez a határ menti kistelepüléseken komoly problémát okozhat. Már most is úgy érzem, hogy túl vagyunk a 24. órán. Megkezdődtek az elvándorlások a kistelepülésekről és ez tovább fog fokozódni, ha nem lesz jövedelmező a mezőgazdaság és nem lehet úgy megélni, hogy példás legyen és követhető az elkövetkezendő időszakra.

– tette hozzá Rácz Imre, a megyei agrárkamara elnöke.  

Negyedik alkalommal

Az agrárágazat aktuális kérdéseiről a Primom Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem közösen rendezett konferenciát. Négy éve szervezték az elsőt. A Primom mikrohitellel is támogatja az agrárium vállalkozóit és ezért fontosnak tartják, hogy a legfrissebb információkkal is kiszolgálják az ügyfeleiket.

A megyében nagyon sok mezőgazdasági vállalkozás működik és fontosnak tartjuk azt, hogy a legújabb mezőgazdasági fejlesztésekhez, információkhoz hozzájussanak, figyelembe véve a génmanipulált termékeknek az elkerülését, a klímaváltozást. Legyen róluk aktuális információ, hogy továbbra is magas színvonalon és magas színvonalú termékeket állítsanak elő a széles fogyasztóközönség számára.

– hangsúlyozta Czomba Csaba, a Primom Alapítvány elnöke.

A szakmai napon termékbemutatót is tartottak, melyen többek között kézműves termékeket, házi mangalicafinomságokat és sajtokat is meg lehet kóstolni.