Mi A manó? Illatot választ a darabhoz - Kedves a szívemnek Nyíregyháza
Horváth Zsuzsa egy-egy előadás miliőjének megteremtéséhez jellegzetes parfümmel is hozzájárul.

Játszik Pesten a Karinthy, a Thália és a Stúdió „K” Színházban, s közben Nyíregyházán Csehov A manó című darabjának bemutatójára készül Horváth Zsuzsa.

Nem ismeretlen számára a Móricz Zsigmond Színház, hiszen 2005-ben, a VIDOR Fesztiválon Forgách András Halni jó! című bohózatával nagy sikert arattak itt a Stúdió „K”-val.

– Azért is kedves a szívemnek Nyíregyháza, mert az önálló társulat első igazgatóját, Bozóky Istvánt mindig nagyra tartottam, egy másik igazgatóval, Verebes Istvánnal pedig sokszor dolgoztunk együtt Kaposváron és Miskolcon – nyilatkozta lapunknak a művésznő. – Régen nagyon jól éreztük magunkat Sóstón, most a várost is felfedezem. Az első napon elmentem a piacra, ahol barkát vettem, amivel feldíszítettem a színészlakásomat. Hangulatos a teátrum előtti park; a futópályát ki is fogom próbálni. Sok ismerősöm van a társulatban, köztük Puskás Tivadar, akivel Pesten és azon kívül is több színházban szerepeltünk már együtt. A mostani előadásban õ alakítja a professzort, én pedig Vojnyickaját, előző feleségének az anyját. A Ványa bácsi című Csehov darab alapján készült 2011-ben a Jelenetek a vidéki életből című előadás, amelyikben én játszottam Vojnyickaját, ám Huszár Zsolt tragikusan korai halála miatt csak háromszor adhattuk elő. Koltai M. Gábor rendezte a Stúdió „K” számára, a dramaturg pedig Sediánszky Nóra volt, a Móricz Zsigmond Színház művészeti tanácsadója. A manó korábban keletkezett, mint a Ványa bácsi; sok hasonlóságot mutat a két mű.

A fiával nincs lelki kapcsolata

Mint elmondta, a mostani előadás rendezőjét, Tasnádi Csabát még Debrecenből ismeri, ahol a színházunk egykori igazgatója által színre vitt Kabaréban õ volt Schneider kisasszony. A nyíregyházi olvasópróbára a művésznő már teljes szövegtudással érkezett. Vojnyickaja nagyon érdekes asszony. A fiával nincs igazán lelki kapcsolata, a vejét, a professzort viszont rajongásig szereti, mert a kultúra megszállottjának tartja. Furcsa és érdekes helyzet, hogy a Ványa bácsiban már alakította ezt a szerepet, de mégis vannak eltérések, s ezért a mostani „játék” szintén nagyon izgalmas lesz számára. Fontos kérdés, miért viselkedik elutasítóan az anya a gyermekével, miért nem áll mellé. A színésznő szerint az egyik legérdekesebb jelenet, amikor számon kéri a fiát, hogy régen egy fantasztikus elme volt, mostanra azonban megváltozott. Megalázóan veti oda neki: „Hagyd, a professzor ezt sokkal jobban tudja!”

Parfüm az előadáshoz

Horváth Zsuzsa egy-egy előadás miliőjének megteremtéséhez jellegzetes parfümmel is hozzájárul. Kérdésemre válaszolva elmondta, hogy a mostani előadáshoz egy édeskés illatot választ majd, olyat, amelyik kicsit elemel a valóságtól. Gyönyörű gondolatokat tartalmaz a mű arról, hol is rontja el a dolgokat az ember, helyre lehet-e hozni valamivel mindezt. Mindnyájunkban ott lakozik a manó, amelyik nem engedi, hogy olyanná tegyük az életünket, amilyenné tehetnénk.