Mesterséges intelligencia – Előadás a Fiatal Vállalkozók Kamarai Klubjában

A közelmúltban megalakult Fiatal Vállalkozók Klub tagjainak szólt az az előadás a Kereskedelmi és Iparkamara vármegyei székházában, mely a mesterséges intelligencia hasznosításáról szólt, arról, hogyan fordíthatják vállalkozásuk javára a technológiai forradalom vívmányait.

 

A hazánkban működő 21 Kereskedelmi és Iparkamara alig felében működik a Fiatal Vállalkozók Klubja. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezet nyitórendezvényére az első hívó szóra 60 vállalkozó regisztrált. A megalakulás óta eltelt egy hónap alatt közel 1 millió 250 ezer ember kereste fel a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ingyenes tartalmakat. Bizonyos megközelítések szerint a jövő az okostelefonnál kezdődik, de jóval túlhaladta már ezt a technika.

„Legismertebb a Chat GPT, amiről szinte mindenki hallott már manapság. Ez egy chat alapú mesterséges intelligencia szoftver, ami tartalomgyártóknak és -fogyasztóknak, online munkásoknak nagy segítség, viszont 40–50 új szoftver jön ki naponta a mesterséges intelligencia témakörben, tehát már több ezer szoftver van, ami különböző területeken segít a vállalkozóknak ebben” – tájékoztatott az előadó, Balogh Dávid, a Boom Marketing alapítója.

Nagy segítség ez a tartalomfogyasztásban – tájékoztatott az előadó. Nem kell cikkeket, videókat olvasni és nézni, a GPT röviden összefoglalja, értelmezi az információ lényegét. De cikket, e-maileket, hirdetéseket is képes írni a program. Talán még a szakember is könnyen alulmaradhat a technikával szemben, ezért kell folyamatosan tanulni és fejlődni.

Egyre jobban terjed az efféle tudomány, és mégis, még mindig kevés az a fogyasztó, aki járatos a témában. Folyamatosan belső céges képzéseket tart például az itt bemutatkozó online Marketing Ügynökség is.

„A mesterséges intelligencia megkerülhetetlen tényezője lett a mai világunknak, úgyhogy nagyon fontosnak tartom, hogy ezzel foglalkozzunk. Igaz, hogy ennek a dolognak vannak még gyerekbetegségei, és számtalan ügyben javításra szorul, de úgy gondolom, hogy mindenkinek használnia kell majd a következő időben. Én személy szerint használom – említettem, hogy rehabilitációs foglalkoztató vagyok –, és megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, hogyan lehetne a foglalkoztatás színvonalát emelni, és bizony nagyon érdekes dolgokat mondott. Egy hatalmas tudásanyag áll a rendelkezésünkre, amit vétek lenne nem használni” – fogalmazott az egyik vállalkozó, Váradi Zoltán, a Nyír-Plast Rehabilitációs Kft. ügyvezetője.

Néha meglepő módon is közvetlen tud lenni a szoftver – fogalmazott a szakember. Ezek a gyerekbetegségei, de figyelemre méltó a tudása. Félelmetes és veszélyes is, mert olyan dolgokra képes, amit az ember tátott szájjal figyel. Történelmi tanulmányainkból tudjuk, hogy Angliában a gépesítés vezetett az Ipari Forradalomhoz, mely megváltoztatta a társadalmi életet is.

Nem lehet nem párhuzamot vonni a tények fölött, hiszen a robotizáció már a mi kultúránkban is megjelent, és lassan előfordulhat, hogy robotokra cserélik a dolgos emberi kezeket – és ez még mindig a szakemberek gondolata. A végső következtetés szerencsére az, hogy az emberi intelligenciára és tudásra a jövőben is nagy szükség lesz.