Meseopera nem csak gyermekeknek

Az ifjú nyíregyházi nézők bérletben is láthatták az általa színre vitt A dzsungel könyvét az egri Harlekin Bábszínház előadásában.

– Ez utóbbi produkció fejezi ki talán leginkább az én munkásságomat, hiszen a rám jellemző zeneiség és „bábosság” először itt találkozott – nyilatkozta lapunknak Halasi Dániel. – Amikor jelentkeztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, akkor bábrendező szak indult, ahová még abban az évben fel is vettek. Alapvetően rendezést tanultunk mi is, a bábozás egy plusz faktor volt az életünkben. Utolsó éves koromban a Móricz Zsigmond Színház lehetőséget teremtett a diplomamunkám, az Alíz megrendezésére. Nem volt egyszerű a folyamat, hiszen itt nem bábszínészek játszottak a mesedarabban, ezért meg kellett tanulniuk ennek a mesterségnek sok fortélyát, de a végeredmény nagyon kedves volt számomra. Az OZ-ban találkoztam először Monori András zeneszerzővel, akivel azóta is együtt dolgozom, ráadásul ez volt a felújított MÛvész Stúdió első előadása. A Tündér Lala is jelentős állomás volt az életemben, hiszen ez volt az első nagyszínpadi rendezésem kőszínházban. Sediánszky Nóra, a színház művészeti tanácsadója javasolta, rendezzem meg a Hamupipőkét. Õ és Perczel Enikő újrafordították Rossini vígoperájának librettóját, s többször meghallgatva a művet, nagyon megtetszett nekem. Tudtam, hogy egy teljes operai anyagot színpadra állítani nincs módunk, és nem is hiszem, hogy egy ilyen zenei világ teljes egészében befogadható lenne a gyerekeknek, ezért döntöttünk úgy, hogy az operát egy prózai szöveggel vegyítjük.

Munkácsi Anita csodásan énekel

Mint Halasi Dániel elmondta, rátaláltak Romhányi József játékos, szellemes Hamupipőke-feldolgozására, ezt követően pedig megkezdték Kardos Tünde dramaturggal „összefésülni” a Rossini-féle szöveggel. Elsősorban iskoláskorúaknak készül az előadás, hatéves kortól kezdve, de reméli, a felnőttek számára is élményt nyújt majd. Bár a legfiatalabb korosztály nem ismeri ezt a fajta zenei világot, de úgy gondolja, fontos, hogy néha ilyen dallamokat is halljanak. Próbálják könnyedebbé tenni a művet, a szöveg játékossága is ezt szolgálja. Mátravölgyi Ákos látványtervező munkájának eredményeként egy groteszk, néha kicsit giccses, túlzó világ bontakozik ki a színen, amiből kiemelkedik Hamupipőke tisztasága, aki nem érzi magát otthon ebben az elrajzolt környezetben. A mostohák világa kicsit „eltorzított” lesz zeneileg is, ám ami igazán Rossini muzsikája, azt Hamupipőke, illetve a Martinkovics Máté által játszott Gáspár herceg énekli, hiszen ők képviselik a darabban a tisztaságot, a jóságot. A címszerepet Munkácsi Anita játssza, akinek nagyon képzett hangja van, s tőle csodálatosan hangzanak ezek a dallamok. A darab egyebek mellett azt az üzenetet is hordozza, hogy ebben a külsőségekre túl sokat adó világban mennyire nehéz érvényesülni az egyszerűségnek, a tisztaságnak.

(Szerző: Sz. Kántor Éva)