Meseautó a Múzeumban

A Szabadtéri Színpad után a kőszínházban is gurul majd a Meseautó, sőt még kiállítást is rendeztek a múlt heti bemutató nyomán. "Repülünk a mesék kocsiján" - címmel nyílt Ilosvay Gusztáv emlékkiállítása a Kállay Gyűjteményben, mely az orvos, színész, zeneszerző és muzsikus alakját idézi.


A Kállay Gyűjtemény a múlt hétvége egyik kiemelkedő eseményére, a felújított Szabadtéri Színpadon bemutatott Meseautó című zenés vígjáték sikerére hivatkozott, amikor kiállítást rendeztek az 1934-es Meseautó főcímdala előadójának, Ilosvay Gusztávnak az emlékére.

Dr. Ilosvay Gusztávról, a praktizáló orvosról, színészről, zeneszerzőről és muzsikusról van szó.

- Az Ilosvay családnak rokonai kapcsolata van a Kállay családdal. Tárgyi, illetve zenei anyaggal is rendelkezik a gyűjteményünk, és innen jött az ötlet, hogy mi ezt a kiállítást ebben az időpontban valósítsuk meg. Ilosvay Gusztávról tudni kell, hogy orvosként végzett, de mellette zenei pályája igencsak szerteágazó. Amit lehet, sokan nem tudnak, hogy magának a Meseautó című filmnek az örökzöld betétdalát ő maga énekli rádióshangként - szólt a részletekről Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény megbízott vezetője.

Ilosvay Gusztáv orvosi diplomája, fotói, levelezései, verseskötetek és zenei felvételek szerepelnek a gyűjteményben, de tárgyi dokumentumok beszélnek a sokoldalú ember alkotómunkájáról, hiszen reklámfilmek és rajzfilmek zenéjét készítette, mint például a Két bors ökröcske, a Telhetetlen méhecske, vagy a Cannes-ban fődíjat nyert Ceruza és a radír.

Ahogy Szente Vajk színész-rendező fogalmaz:
- Nagyon szeretem a polihisztorokat. Ő is egy ilyen volt, a művészet sok területén jártas ember. Valahogy ezek a polihisztorok viszik előre mindig a világot. Természetesen jómagam is szeretném sok mindenben kipróbálni magamat az életben, de nagyon tisztelettel figyelem, amikor valakinek ez már a múlt időben sikerült.

Ilosvay Gusztáv a családnévvel jelzett triót alakított művészpályára készülő testvéreivel – Eszterrel és Ferneccel - , majd Ákos Stefivel és Kazal Lászlóval bővült a formáció, amellyel számos színpadon szerepeltek, de megjelentek rádiós hangfelvételeik is.

Magyarországon elsőként énekelt country-t, sőt kedvelte az angol nyelvű tánczenét is. Gyakori fellépő volt az Arizonában, de a magyar rajzfilm atyja, Macskássy Gyula filmjeihez is ő szerezte a zenét.

A kiállítást a Széchenyi utca 1. szám alatt, a Kállay Gyűjteményben láthatják.

Matyasovszki Edit