Méltóképpen emlékezett Nyíregyháza a forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerdán

Méltóképpen emlékezett Nyíregyháza az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján. A keddi koszorúzás-sorozatot követően szerdán a Váci Mihály Kulturális Központban tartották az önkormányzati ünnepséget, ahol a Vasvári gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort Rácz István tanár úrra emlékezve. A megemlékezés a Hősök terén folytatódott, ahol a résztvevők az ’56-os emlékműnél hajtottak fejet.

Mint arról beszámoltunk, kedden 11 emlékhelyen tisztelegtek a fiatalok a köznevelési intézmények segítségével az ’56-os nyíregyházi hősök életét, tetteit felidézve. Október 23-án, szerdán pedig a Váci Mihály Kulturális Központban tartották az önkormányzati ünnepséget, melyen dr. Kovács Ferenc mondott beszédet.

Fejet hajtunk a hősiességük előtt

A polgármester hangsúlyozta: a mai napon fejet hajtunk az ’56-osok hősiessége előtt, amiért ebben a nemzetközi segítség nélkül magára hagyott országban elszántan harcoltak a diktatúra megszüntetéséért. S miközben felidézte a nyíregyházi mártírok és hősök, például Tomasovszky András, Budai András, a még diák Dandos Gyula, Rácz István tanár úr és Szilágyi László nevét, kiemelte, hogy ők ma is példát adhatnak fiataljainknak és valamennyiünknek bátorságból és hazaszeretetből, hiszen ők tudták és értették, hogy az a forradalom nem csak egy lehetőség volt a hatalom megdöntésére, de esély a szabadság és a függetlenség kivívására is.

„Emberhez méltó, szabad életet akartak”

– Mert a szabadság és a függetlenség, a béke és a biztonság egyet jelent – 63 esztendő és évezredek távlatából is. Az ’56-os nemzedék emberhez méltó, szabad életet akart. Nem voltak hajlandók beállni a pártideológia mögé. „A döntő történelmi pillanatokban méltósággal és bátran vették kezükbe sorsukat, és „megbűnhődve, múltat és jövendőt”, véráldozat árán kivívták a szabadságukat.” Egy olyan országért harcoltak, ahol Magyarország a magyaroké lehet! Ma sem akarunk mást! Továbbra is egy erkölcsileg stabil, anyagilag biztonságos, erős és szabad országért dolgozunk. És egy olyan városért, ahol minden ember megtalálja a boldogulását és a boldogságát – fogalmazott polgármester hozzátéve, hogy az ’56-os hősök ők nem csupán a diktatúra ellen harcoltak, hanem a jövő Magyarországáért.

Rácz István tanár úrról szólt a műsor

Az ünnepi műsort a Vasvári Pál Gimnázium adta, melynek középpontjában a nyíregyházi forradalmi események egyik irányítójának, Rácz Istvánnak alakja állt. A színjátszókör és az énekkar felidézte az iskola korábbi legendás tanárának az életét, a forradalomban betöltött szerepét, sorsát, börtönéveit, mely egy kivonata volt a részben családi visszaemlékezések felhasználásával a tanárok által írt trilógiának. Rácz István tehetséges amatőr festőként is ismert magyar-francia szakos középiskolai tanár volt, aki 1956-ban a Vasváriban oktatott. Diákjai rajongtak érte, s a Városi Munkástanács elnökeként Nyíregyháza egyik forradalmi vezetőjévé vált. Tevékenysége miatt három évet töltött börtönben, de legnagyobb büntetése csak ezután kezdődött: középiskolában többé nem taníthatott.

A forradalom katedráján

A Vasvári Pál Gimnázium Színjátszókörének vezetői négy évvel ezelőtt úgy érezték, hogy a gimnázium mai diákjainak is meg kell ismerniük egykori tanáruk életét, így helytörténeti munkákat kutattak fel, s Rácz tanár úr gyermekeivel is felvették a kapcsolatot. Rácz Jenő, Tikász Istvánné, született Rácz Ilona és Vésztői Jánosné, született Rácz Éva szívesen idézték fel édesapjuk alakját, s kötetlen beszélgetésben meséltek a forradalom, s a megtorlás éveiről a vasváris diákoknak.

A „Forradalom katedráján – In Memoriam Rácz István” című műsort korabeli dokumentumok felhasználásával írták: Ferró Csaba, Győri Izabella és Mikó Gyöngyi. Előadták a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium Színjátszó Körének tagjai és az iskola énekkara. Karvezető: Puskás Bernadett. Rácz István tanár úr szerepében: Bánszky Dániel, 11. B osztályos tanulót láthatták, szólót énekeltek: Tordai Emese, 12. A  Ranyhóczki Rita és Lázár Csanád 10. A osztályos tanulók. A darabot rendezte: Ferró Csaba és Mikó Gyöngyi, a Színjátszókör vezetői.

A Hősök terén koszorúztak

A megemlékezés-sorozat a Hősök terén folytatódott, ahol a nyíregyházi mártírok jelen lévő családtagjai mellett önkormányzati vezetők, pártok, szervezetek, civilek helyezték el az emlékezés és tisztelet virágait az ’56-os emlékműnél.

Kapcsolódó galéria

Ünnepi megemlékezés 1956-ra 2019