Meglepő, de igaz! Érdemes már a nyári időszakban felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel
Fotó: Illusztráció

A nyár közepén kéménysepréssel foglalkozni nem annyira szokatlan gondolat, mint ahogy elsőre hangzik. A kéményseprők májustól augusztus végéig, vagyis a fűtési szezonon kívüli időszakban kevésbé leterheltek, érdemes tehát ilyenkor felvenni velük a kapcsolatot, hogy elvégezzék az ingyenes ellenőrzést. Ilyenkor az ügyintézés gyorsabb, a várakozási idő rövidebb, így könnyebben tervezhető a munka.

Amennyiben a megrendelő családi házban él és nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Bár már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázüzeműeket kétévente megnézetni szakemberrel. Az pedig, hogy ez a szakember egy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprője lesz, attól függ, melyik településen lakik.

Van amikor kötelesség!

Abban az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség, és fizetni is kell érte. Társasházi lakások esetében, ha oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprő értesítést követően magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát. Bejelentett gazdálkodó szervezet megrendelésénél itt is fizetni kell a szolgáltatásért.

Az életünk múlhat a 'szerencsés' találkozáson

A múltban úgy tartották, hogy kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ma sincs ez másképp. A tűzmegelőzés és a szén-monoxid-mérgezéssel járó balesetek megelőzése területén bizonyított a kéményseprők rendszeres ellenőrző munkájának fontossága. Ha nincs semmilyen probléma, egy égéstermék-elvezető teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése harminc percet vesz igénybe. Ha a kéményt tisztítani kell, valamivel hosszabb időbe telik, de a biztonság megéri a ráfordított időt. A szakemberek azt javasolják, az ellenőrzéssel ne várjuk meg a fűtési szezont!