Meglepetés a gyerekeknek – Saját fejlesztésű társasjátékot ajándékozott két testnevelő tanár

Saját fejlesztésű társasjátékot ajándékozott két nyíregyházi testnevelő tanár a gyermekjóléti központnak. Barzó Gergő és Kurucz Miklós még a koronavírus idején készítették el a játékot azzal a céllal, hogy mozgásra bírják otthon tanuló diákjaikat. A társas azóta kereskedelmi forgalomba került, köszönhetően egy cégnek, aki segített a nyíregyházi pedagógusoknak.

A két készítő, Kurucz Miklós és Barzó Gergő közösen próbálta ki a gyerekekkel a játékot csütörtök este a gyermekjóléti központban. A koncepció a hagyományos társasokra épül, egy játékmezőn kell haladni a bábukkal és három, különböző szintű feladatokból kell egyet-egyet végrehajtani. A két testnevelő tanár a koronavírus és az online oktatás első időszakában találta ki a játékot, bízva abban, hogy ezzel rá tudják venni az otthon ülő diákokat a mozgásra.

Akkor jött az ötlet, hogy mindenki szereti a társasjátékokat és erre találjunk ki valamilyen mozgásos verziót. Volt egy alapötletünk, amit eleinte a paintben szerkesztgetve próbáltunk megcsinálni. Ezt beraktuk facebookos zárt csoportokba, ahol testnevelő tanárok voltak és nagyon pozitív visszajelzések jöttek” – mesélte Kurucz Miklós, a játék egyik ötletgazdája.

Hagyományos társasjáték

Ezután döntött úgy a két testnevelő tanár, hogy komolyabban is utána néznek egy társasjáték készítésének. Nyomdákat kerestek, majd egy cég is segített nekik, így hosszú hetek munkája után létrejöhetett a Maradj mozgásban társasjáték. A játék megalkotásánál az is fontos volt, hogy egy jó hangulatú társast készítsenek, így sokszor hétköznapi, otthon is megtalálható eszközökre is szükség lehet egy-egy feladat elvégzéséhez. Ilyen például, hogy egy pohár vízzel kell guggolni a játékosoknak. A résztvevők dobókockát használnak, majd lépnek a saját bábuikkal, ahol egy feladatot kell teljesíteniük.

Ezek általában mozgásos feladatok, de van néhány elméleti feladat is. Ilyen például, hogy sorolj fel magyar olimpiai bajnokokat vagy mondj három egészséges életmódhoz kapcsolódó dolgot, de javarészt mozgásos feladatok vannak a játékban. Alap mozgásformákat kell elképzelni, mint például fekvőtámasz, alkartámasz vagy guggolás, ezeknek a kicsit játékosabb, illetve viccesebb verziói” – mesélte Barzó Gergő, a másik készítő.

Végül az nyer, aki a feladatokban a legtöbb pontot gyűjti össze. Három nehézségi szint közül lehet választani, a kezdő, a haladó és a profi.

Örömteli pillanatok

Kurucz Miklós és Barzó Gergő még korábban kereste fel a gyermekjóléti központot, így sikerült megszervezni ezt a csütörtök kora esti programot. Az intézményben élő 13 családnak, közel harminc gyereknek okoztak vicces perceket és közösségi élményt az ajándék társasjátékokkal.

Az intézményünk minden családnak és minden gyereknek megpróbál olyan lehetőséget biztosítani, hogy a szabadidejüket és azt az időt, amit a szülők nélkül töltenek, az hasznosan teljen, és olyan élményeket gyűjtsenek, amit hosszú távon is tudnak alkalmazni, illetve közösségformáló és -építő legyen számukra. A mostani kezdeményezésnek is nagyon örülünk, mert a játék nemcsak a gyerek fejlődésében tölt be nagy szerepet, hanem a családok összetartó erejében is, a szülők és a gyerekek kapcsolata még szorosabbá tud válni, a közös élmények családformáló erővel bírnak” – nyilatkozta dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény vezetője.

A Maradj mozgásban társasjáték minden korosztály számára ideális kikapcsolódást nyújt, az ajándékoknak köszönhetően pedig a gyermekjóléti intézmény lakói is aktívan tölthetik a szabadidejüket.