Megkoszorúzták az Igaz Ember emléktábláját az egykori Hadkiegészítő Parancsnokság épületén
Megkoszorúzták az Igaz Ember emléktábláját az egykori Hadkiegészítő Parancsnokság épületén

Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy születésének 123. és a Holokauszt 75. évfordulóján  koszorúzták meg az Igaz Ember emléktábláját az egykori Hadkiegészítő Parancsnokság épületének falán. Az emlékezést a Nyíri Honvéd Egyesület és a Nyíregyházi Zsidó Hitközség szervezte.

 Reviczky Imre a Magyar Királyi alezredes részt vett a II. világháborúban, de a háború után is szolgálta hazáját. Sok szállal kötődött Nyíregyházához. Itt házasodott. Ő volt a II. vh idején a Damjanich Laktanya Tartalék ezredének parancsnoka, majd a Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság Parancsnoka. 40 ezer ember köszönhette ennek a humanista embernek az életet.

Tóth Sándor nyá. ezredes, helytörténész:

Amiért őt a világon ismerik az az életmentő tevékenysége. Magyar Királyi alezredesként egyrészt a megszálló erők kötelékében volt egy zászlóalj parancsnoka és megtagadta azt, hogy védtelen gyermekeket, nőket, férfiakat, idős embereket  kivégeztessen, falukat pusztítson el, ezért büntetésből kerül Nyíregyházára 1943 – ban.

Ezután Nagybányára helyezték egy zsidó munkaszolgálatos zászlóalj parancsnokává. A Rákosi rendeszerben azért is büntették, mert kisnemesi családból származott, magyar királyi katonatiszt volt. 1950 – ben megvonták a nyugdíját is, pénz nélkül tengette életét Budapesten, ahol szenet lapátolt.

Rozenfeld Dávid Imre kántor, Nyíregyházi Zsidó Hitközség:

Reviczki Imre ezredes úr anno, a háború, a vészkorszak, holocaust idején nagyon sok embert mentett meg, zsidó embermentő volt. Fontosnak tartjuk, hogy az ő emlékét ápoljuk, nemzedékről nemzedékre fenntartsuk ezt a hőstettet. Példaként kell szolgáljon minden ember, zsidó és nem zsidó számára egyaránt.

A Himnusz és az emlékező beszéd után a Nyíri Honvéd Egyesület, a  város, a megye, illetev a Zsidó Hitközség képviselői megkoszorúzták emléktábláját. Reviczky Imre cselekedeteivel beírta magát az emberiség történelemkönyvébe ezt a humanista magyar ember, aki a  keresztényi erkölcsök szellemében tette a dolgát.

Tóth Sándor nyá. ezredes, helytörténész :

Izrael Állam Jad Vasem intézete másodikként emelte a Világ Igazai sorába. Nagybaczoni - Nagy Vilmos honvédelmi miniszter volt az első, a  második ember Reviczky Imre volt, és azóta a Világ Igazaként tiszteli a világ.

Az emlékezés közben megszólalt a sófár, a zsidóság legősibb hangszere, mely kosszarvból készült és Ábrahám atya egyetlen fiának, Izsáknak a feláldozására emlékeztet. Különleges alkalmakkor vagy a zsidó újév alkalmával szólaltatják meg a zsinagógában, de Reviczky Imre megérdemli, hogy az ő tiszteletére is felcsendüljön a hangja – fogalmazott a kántor.