Megkezdte a toborzást az MCC

Toborzási programot tart a Mathias Corvinus Collegium májusban és júniusban, hogy megtalálja a jövő hallgatóit. Középiskolás programjaikhoz minden gimnáziumot és szakgimnáziumot felkeresnek, hogy minél több diákhoz eljuttassák a jelentkezési lehetőségeket. A központ hiánypótló lehetőséget kínál a Nyíregyházán élő tehetséges diákok számára, akik a képzéseken túl közösséget is kapnak a helyi fiatalok bevonásával.

A Mathias Corvinus Collegium 2022 szeptemberében nyitotta meg kapuit Nyíregyházán, a Kálvin téri régi Postapalota épületében. A képzési programok elindításával az általános iskola felső tagozatos diákjai – a leendő ötödik osztályosok –, valamint a középiskolások kapnak első körben lehetőséget a bekapcsolódásra. Az idei évben is megkezdték a toborzást a nyíregyházi központban. A Középiskolás Programra a 9-től 12. évfolyamos diákok jelentkezését várják. Ennek célja, hogy társadalomtudományos tehetséggondozó képzést nyújtson a korosztály legtehetségesebb diákjai számára. A jelentkezési határidő június 3-a. Szintén ezt a korcsoportot szólítja meg a Középiskolás Ösztöndíj Program, amely azoknak szól, akik a tudományos élettel és tudományos munkával szeretnének foglalkozni egy adott témában, mentortanárok segítségével. A jelentkezési határidő itt is június 3-a. A program keretein belül az ösztöndíjas diákok havi 30.000 forintos támogatásban részesülnek, ami segíti őket abban, hogy még inkább elmélyülhessenek a tudomány világában.

A térítésmentesen elérhető kurzusok mellett az MCC-s diákoknak közösségi programokat, kirándulásokat, táborokat, nyilvános rendezvényeket és csapatépítő programokat is szervezünk. Mindezekkel igyekszünk olyan élményeket és tudást nyújtani nekik, amit az iskolában nem kapnak meg. Az MCC ott kezdődik, ahol az iskola véget ér: olyan témákkal és programokkal foglalkozunk, amelyek az iskola keretein belül nem elérhetőek. Kiegészítjük az iskolai oktatást például csillagászati kurzusokkal, természettudományos kísérletekkel, pénzügyi tudatossággal, és elvisszük őket táborokba, szemétszedési akciókra. Minden olyan tevékenységet biztosítunk, ami közösségépítő jellegű. Nemcsak a városból, hanem az egész megyéből várjuk a gyerekeket és a diákokat” – mondta el Vargáné dr. Bosnyák Ildikó, az MCC Nyíregyházi Képzési Központ képviselet-vezetője.

Általános iskolás diákok jelentkezését is várja az MCC. A Középiskolás Fakultatív Program komplex és mély elköteleződést jelent, valamint éveken át tartó fejlődési lehetőséget kínál a jelenleg még nyolcadikos diákok számára. A toborzás másik fontos része az ötödik osztályosoknak szóló Fiatal Tehetségek Program, amely a jelenleg negyedik osztályos diákokat célozza meg, és 1-től 4 évig tartó képzést nyújt. Az MCC diák státusszal járó előnyök között szerepel a tudományos, kulturális és személyes fejlődés támogatása.

„A FIT programunkra általában három-négyszeres túljelentkezés van, közülük kiválasztásos módszerrel, pszichológiai felméréssel, érzelmi intelligencia-teszttel, IQ-teszttel választjuk ki a legjobb huszonötöt. A középiskolás programban is várható egy felvételi, hiszen ott is többszörös szokott lenni az új jelentkezés, ennek az időszaka június 10. és 18. között lesz” – részletezte Vargáné dr. Bosnyák Ildikó, az MCC Nyíregyházi Képzési Központ képviselet-vezetője.

Az MCC programjai nemcsak a tudományos érdeklődésű diákokat célozzák meg, hanem minden olyan fiatalt, aki szeretne mélyebb tudást szerezni és elköteleződni egy adott terület iránt. A különböző programok részletes információi elérhetőek az MCC hivatalos weboldalán, ahol a jelentkezési feltételekről is tájékozódhatnak az érdeklődők.