Megkezdődtek a kerti munkálatok, várhatóan megszaporodnak a szabadtéri tüzek is

Megkezdődtek a kerti munkálatok, várhatóan megszaporodnak a szabadtéri tüzek is – hívja fel a figyelmet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amely azt is kiemelt feladatának tartja, hogy a lakosságot minél szélesebb körben tájékoztassa a szabadtéri égetés szabályainak változásáról.

 

Idén, március 9-éig mintegy hetven szabadtéri tűzhöz riasztották Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltóit. Kisebb, pár négyzetméteres és több hektáros területeken is lángolt a növényzet. Az eddig leégett terület megközelítőleg akkora, mintha 24 focipálya égett volna le. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza. Többek között ezért is fontos tudni, hogy hol és hogyan lehet növényi hulladékot égetni. Ez elsősorban a lakóhelyünkhöz köthető, ugyanis kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol azt az önkormányzat kifejezetten erről szóló rendeletben engedélyezi, ilyen esetben is csak az abban meghatározott időben. Ahol engedi is a rendelet az égetést, ott sem végezhető akárhogy ez a tevékenység, a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig legyen a közelben egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet és néhány vödör víz vagy a kerti slag, amivel el lehet oltani. Ha pedig feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Komoly égési sérülések és halálesetek is előfordulnak minden évben, holott ezek csak egy kis gazégetésnek indultak.

A zöldhulladék égetése helyett más lehetőségek is vannak – hívja fel a figyelmet Leskovics Zoltán tűzoltó alezredes, tűzoltósági főfelügyelő és az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője, Felföldi István, akik közös (a mellékelt linken keresztül elérhető) videóban összegzik az alternatívákat és aktualitásokat.

További és részletes tudnivalók a szabadtéri égetéssel kapcsolatosan:

Belterületen:

Jelenleg az önkormányzatokon múlik, hogy lehet-e a kertben égetni. A környezetvédelmi szabályok változtak, a veszélyhelyzet visszavonását követően az önkormányzatok már nem engedélyezhetik a kerti zöldhulladék égetését. A veszélyhelyzet után belterületen mindenhol tilos lesz avart és egyéb zöldhulladékot égetni.

Külterületen:

Külterületen égetni tilos. Arra csak akkor van lehetőség, ha a környezetvédelmi, vagy természetvédelmi hatóság növény-egészségügyi okokból, vagy természeti kár megelőzése és elhárítása miatt engedélyezi azt. A környezetvédelmi, vagy a természetvédelmi hatóság engedélye mellett az ilyen égetést, legalább 5 nappal korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak is be kell jelenteni írásban (szabolcs.titkarsag@katved.gov.hu; 4400 Nyíregyháza, Erdő sor 5.).

A szabálytalanul égetőket a katasztrófavédelem 10 ezer forinttól 3 millió forint összegű tűzvédelmi bírságra is büntetheti, attól függően, hogy a szabadtéri tűz mekkora területen pusztított, valamint hogy történt-e tűzoltói beavatkozás.

Aktualitások a zöldhulladék szállítással kapcsolatosan, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében:

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a hulladékszállítási naptárban jelöltektől eltérően, 2021. március második hetétől indítja a zöldhulladék elszállítását a megszokott járatnapokon, a házhoz menő zöldhulladék szállításba bevont családi házas övezetekben.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság