Megérkezhet a havazás, mutatjuk hol fog esni
Néhány centiméteres hó eshet a Bükk és a Zempléni-hegység csúcsain (MTI Fotó: Vajda János)

Mozgalmasan alakul az időjárás.

Újabb mediterrán ciklon hoz esőt pénteken, késő délutántól északon, északkeleten havas eső, havazás válthatja az esőt – tájékoztatott az Időkép.hu.

Mozgalmasan alakul az időjárás pénteken, egy újabb mediterrán ciklon érkezik, és az ország nagy részére kiadós esőt hoz. Várhatóan északon és nyugaton hullhat kisebb mennyiség, ugyanakkor az ország déli és délkeleti felén helyenként a 20 millimétert is meghaladhatja a napi csapadékmennyiség.

A mediterrán ciklon kelet, északkelet felé helyeződésével párhuzamosan késő délutántól indulhat meg észak, északkelet felől a hideg, fagyos levegő beáramlása a ciklon hátoldalán, ami az északkeleti határ közelében, valamint a Bükkben és a Zempléni-hegységben kerülhet átfedésbe a csapadékkal. Ez annyit jelent, hogy északon és északkeleten holnap késő délután és este havas eső, havazás válthatja fel az esőt.

Öt órától már az északi határ közelében havazásba válthat az eső, este hét és tíz óra között pedig egyre több területen pillanthatjuk meg az első hópelyheket.

Elsősorban a határhoz közeli tájakon, illetve a Bükk és a Zempléni-hegység csúcsain fehéredhet ki a táj, vastag hótakaró kialakulása azonban nem valószínű, néhány centiméternyi hó gyűlhet össze.

A Mátrából valószínűleg már távozik a csapadék, mire a hideg légtömeg megérkezik.

 

Forrás: hirado.hu