Megduplázza a nyári gyermekétkeztetésre szánt állami forrást az önkormányzat
Megduplázza a nyári gyermekétkeztetésre szánt állami forrást az önkormányzat

A nyári gyermekétkeztetésre szánt állami forintokat megduplázza az önkormányzat, így mind a 950 hátrányos helyzetű gyermek megkaphatja házhoz szállítással az ételt a szünidőben is. Azért is, mert a pandémiás időszakban ugyancsak biztosította a város ily módon az ellátásukat, március második felétől. A mostani időszakra 20 millió forintot szánnak, míg a nyári, napközis önkormányzati táborok megszervezésére 40 milliót, önként vállalt feladatként. Mivel az első turnus ingyenes, ezzel is a nyíregyházi családokon szeretne segíteni a város.

Nem tudtunk róla, nagyon meglepődtünk, kedden kezdték el hordani az ebédet és ez nagyon meglepő volt számunkra. 4 gyermek van, és nagyon szépen köszönjük az önkormányzatnak, hogy ilyen lelkiismeretesen állnak hozzá. Azért jó ez a segítség, hogy a rászoruló gyermekeket segítik ezzel, nagyon szépen köszönjük az önkormányzatnak.

Ezt a nyilatkozatot még március második felében adta Csáki Mária, egy örökösföldi nagymama stábunknak, ugyanis az önkormányzat a szünidők mintájára a járványhelyzet elejétől megoldotta a hátrányos helyzetű gyermekek étkeztetését városszerte.

A pandémiás időszakban is

Jászai Menyhért kérdésünkre hozzátette, közel három hónapon keresztül figyelt rá az önkormányzat a pandémiás időszak kezdetétől, hogy minden rászoruló gyermek kapjon ételt. Sőt, aki nem volt rászoruló kategóriában, de igényelte, azokat is el tudta látni a város, ami nagy könnyebbség volt a szülőknek, gyermekeknek egyaránt. Az alpolgármester hangsúlyozta, bár a koronavírus-világjárvány okozta átmeneti helyzet befolyásolja a városkassza állapotát, nem lehet olyan költségvetési átalakítás, amely érintené akár az étkeztetésre, vagy éppen a nyári táborokra szánt forrásokat. Így a szünidei étkeztetés el is kezdődött a héten, városi pluszforrással.

Még várják a jelentkezéseket

Mi a kormány által biztosított normatívát megduplázzuk, amelyből a nyári étkeztetést végezzük, és házhoz szállítjuk minden rászoruló gyermek számára. 950 gyermek esik ebbe a kategóriába, ebből kb. 750 az, aki igényli. Arra biztatom az érintetteket, a hátrányos helyzetű gyermekeket, hogy jelentkezzenek, ha nem jogosultak, akkor a jegyző megállapíthatja a jogosultságot. Amennyiben jelzik, különösen akkor, ha jogosultak, akkor bevesszük őket és étkeztetjük, házhoz szállítással

– tájékoztatott Jászai Menyhért.

Állja az önkormányzat

Az önkormányzat minden állami, a nyári étkeztetésre szánt 285 forinthoz további 315 forintot biztosít, összesen nagyjából 20 millió forintot, hogy ezzel is könnyítsék a családok terheit. Jászai Menyhért hozzátette, nincs felső határ, tehát amennyi igény lesz, azt mind ki fogják elégíteni. A nyári táborokra pedig idén is 40 millió forintot fordít az önkormányzat, noha ez messze nem kötelező feladat.

2600 gyermek táborozhat

Most, ebben az időszakban talán még fontosabb, mint valaha. Teljes üzemben működtetjük a szigligeti tábort, közel 1000 gyermek tud tíz turnusban táborozni a Balatonnál. A hagyományos, nyári, napközis táboraink – egy, az úszótábor kivételével – mind működnek: a múzeumfalu, a Kis Vakond, a sporttáborok, a nyelvi táborok. Kb. 1600 gyermeket tudunk ingyenesen táboroztatni Nyíregyházán, ez nagyon fontos, tehát teljes kapacitással működnek. Kizárólag a 3000 forint étkezési térítési díjat kell fizetni, gondozási vagy szervezési költség nincs. Akinek viszont van étkezési kedvezménye, az viszi a nyári táborra is, akár a 100%-os, akár az 50%-os kedvezményt

– mondta az alpolgármester.

Az első turnus ingyenes

Jászai Menyhért kiemelte, amennyiben valakinek igénye van arra, hogy több turnusban vegyen részt a gyermeke, akkor kizárólag a 17 ezer forintnyi, egy hétre eső önköltséget kell megfizetnie, ami nagyon kedvező, látván azt, hogy a piacon működő táborok ennek a többszörösébe is kerülhetnek. De még egyszer: Nyíregyházán az első turnus mindenkinek ingyenes. Aki még most szeretné biztosítani a helyét, korlátozott számban vannak helyek. A KÖZIM-nél, tehát a Közintézményeket Működtető Központnál lehet jelentkezni a napkozistabor@kozim.hu címen vagy az Országzászló tér 1. szám alatt.