Megduplázódott a befizetés a Huszár Lakótelepen októberben
Megduplázódott a befizetés a Huszár Lakótelepen októberben

Kétszer annyi lakbérbefizetés érkezett októberben, mint szeptemberben a huszártelepi szociális bérlakásokban élőktől – ezt közölte szerkesztőségünkkel a NYÍRVV Nonprofit Kft. A városüzemeltető cég szerint a befizetési hajlandóság az október eleji, jogerős bírósági ítéletet követő kényszerkiköltöztetések után emelkedett jelentősen.

A NYÍRVV összehasonlította a teljes szeptemberi hónapot, valamint a lapzártánk időpontjában még véget sem ért októbert, s ez alapján egyértelmű: a jogi eljárás eredményeképpen látványosan nőtt a fizetési hajlandóság. A cég megjegyzi, a szociális bérlakások lakbérét kétféleképpen: az õ pénztárukban, valamint a lakótelepi gondnoknál, a helyszínen is be lehet fizetni. Sőt, arra is lehetőség volt és van, hogy amennyiben a tartozás teljes összegét nem tudja valaki kiegyenlíteni, annak egy részét is átveszik a pénztárban és a lakótelepen is, bizonylattal igazolva. Ez azért is fontos, mert ebből a fizetési hajlandóság is látszik. Az október eleji híradásokból kiderült: a telepeken lévő bérlakások bérleti díja igazodik a lakók teherbíró képességéhez, illetve a lakás  minőségéhez (komfortos és félkomfortos szerint 136 és 130 Ft/m2/hó), így nemcsak a bérleti díj, de a rezsiköltség egy jelentős részét is fedezné – az arra jogosultak számára – a várostól igényelhető lakásfenntartási támogatás összege (3000–8000 forint, havonta).

Ez pedig csak egy, az önkormányzat és intézményei által a rászorulóknak adható ellátásból, hiszen az érintettek igénybe vehetnek például adósságkezelési szolgáltatást, lakbértámogatást, de a Rászorulók Életének Segítése Közalapítványtól (RÉS) is kérhetnek segítséget. Emellett számos, egyéb típusú támogatás vehető igénybe Nyíregyházán. Az igényelhető rendszeres támogatások része a gyógyszertámogatás, a méltányossági ápolási díj, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a rendkívüli, úgynevezett eseti támogatások között említhető a tanszertámogatás, a helyi autóbusz-közlekedési támogatás rendszere, az első lakáshoz jutók támogatása, a karácsonyi támogatás, a temetési segély, a kelengyetámogatás, a szünidei étkeztetés, s az önkormányzat minden évben megszervezi a szociális alapon történő tűzifaosztást is.