Még mindig sok a büntetés – Naponta százszor intézkednek a közterület-felügyelők

Sokszor a napi száz darabot is eléri a közterület-felügyelet intézkedéseinek a száma. Legtöbbször még mindig az autósok kapják a felszólításokat vagy büntetéseket. Fontos kiemelni, hogy ezeket minden esetben a járművek üzembentartóinak küldik, akik ha nem fizetnek időben, szabálysértési eljárásra számíthatnak.

Ezen az útszakaszon sem behajtani, sem áthajtani igazság szerint nem lehetne, csak annak, akinek engedélye van” – a KRESZ-táblákat mutatja Bodrogi László, a közterület-felügyelet vezetője. Hiába jelzik ezek is a szabályokat, még mindig itt osztja ki a legtöbb felszólítást, illetve büntetést a közterület-felügyelet. A belvárosi bevásárlóközpont mellett behajtani és megállni tilos táblák is segítik az autósokat, akik ennek ellenére, engedély nélkül is behajtanak olyan szakaszokra, ahova nem tehetnék. A közterület-felügyelők a sofőr távollétében is intézkednek, és bírságot szabnak ki.

Fix árak

Jogszabály írja elő a fix árakat, így például megállni tilos táblánál 10 ezer forint a büntetés, a mozgássérült parkoló jogtalan használata pedig 50 ezer forint. Ha ezt 30 napon belül nem fizeti ki az üzembentartó, akinek minden esetben küldik a felszólítást, akkor rendőrségi szabálysértési eljárás indul ellene. Egy behajtani tilos tábla megszegése pedig közigazgatási bírságot von maga után.

Naponta 100 intézkedés

A Covid idején ingyenes volt a parkolás, akkoriban rengeteg büntetést osztott ki a közterület-felügyelet, miután a szabálytalan parkolás akkor sem volt megengedett.

Nem nagyon változott a helyzet most sem, én nap mint nap nézem a felügyelőknek az intézkedéseit, napi szinten 50-70-80-100 intézkedést hajtanak végre a közterület-felügyelők, sajnos, jellemzően gépkocsik miatt. Ebbe botlunk bele a legtöbbször. Nagy a város, sok a gépkocsi” – nyilatkozta Bodrogi László.

Nem a büntetés a cél

Folyamatosan sok új KRESZ-tábla kerül ki a város különböző részein, de természetesen mindig van türelmi idő, főleg azokon a szakaszokon, ahol hosszú évekig ingyen parkolhattak az autók vagy egy forgalmirend-változás miatt léptek érvénybe új szabályok. Legutóbb a kiserdő környéke volt ilyen, vagyis a Nefelejcs, Ibolya és Mák utca környéke. Hasonlóan más hatósághoz, a közterület-felügyeletnek sem célja a bírságolás, azt szeretnék, ha mindenki betartaná a szabályokat, főleg egy olyan környéken mint a kiserdő, ahol a lakosság kérésére vezették be az új szabályokat.