Mediátor nyújt jogi megoldást

Mediátor, azaz közvetítő segítségével is megegyezhet két fél, akik között vita merült fel. A peren kívüli eljárás során az egymásnak ellentmondók mediátor előtt kötnek egy egyezséget, amit írásba foglalnak és ügyvéddel ellenjegyeztetnek. A dokumentumban foglaltakat a későbbiekben végre kell hajtani. A felek illetékmentesen és perköltség nélkül egyezhetnek meg munkaügyi, gyermektartási, kártérítési, hitelrontási, vagy akár becsületsértési ügyekben. A mediátor közreműködésével történő eljárás nem tart évekig, maximum 5 órát vesz igénybe.

AZ ÉRINTETT FELEK ELMEHETNEK A BÍRÓSÁGRA

Dr. Balogh Éva, nyugalmazott főügyészségi ügyész, ügyvéd, jogi közvetítő a Nyíregyházi Televízió Híradójának azt mondta, a későbbiekben, ha mégsem tartaná be valaki a mediátor előtti megállapodást, akkor az érintett felek elmehetnek a Bíróságra. Ott azonban a bíró látja a korábbi megállapodást, nem kell lefolytatnia a vizsgálódást, sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válik az ügymenet. A mediátor előtt tett megállapodás mindenkire nézve kötelező, de ha ennek ellenére újabb vita adódik a felek között, akkor a bíró az írásos dokumentumot veszi figyelembe ítélete meghozatalakor.

BÜNTETŐ ÜGYEKBEN IS SEGÍTENEK

Büntető ügyekben kizárólag az Igazságügyi Hivatalban dolgozó mediátorok segítenek. A mediátor szerint leggyakrabban családjogi kérdésekben kérik a felek a közvetítő segítségét, amivel időt nyernek, hiszen egy bontóper utáni vagyonmegosztási per sokszor évekig tart. De ha a felek előzetesen mediátor előtt kötöttek megállapodást, akkor a bíró az előzetes dokumentumokra támaszkodik döntésében. Mediátor segítsége azonban csak abban az esetben vehető igénybe, ha azt mindkét fél akarja.

Mikita Eszter