Médiasuli a Nyíregyházi Televízióban – Csodavári kalandok

Márciusban, a pandémia előtt már elindult az évek óta futó Médiasuli program itt, a Nyíregyházi Televízióban. Ennek természetesen vége szakadt a COVID megjelenésekor, de most ismét fogadunk csoportokat. Elsőként a Down Egyesület Csodavárából érkeztek gyerekek.

 

Miló Mihály vezető operatőr így kezdte a Médiasuli keddi programját: „Itt vagyunk a Nyíregyházi Televízió műtermében, vagy stúdiónak is nevezzük ezt a helyiséget. Látjátok, hogy minden sarokban van egy díszlet felépítve. Ez a díszlet, amiben most itt tartózkodunk, ez a Híradó díszlete. Ezt a műsort mindennap kell készítenünk, mindennap 18, 19, 20 órakor van híradó, ami helyi híreket dolgoz fel, és ebben a díszletben vesszük fel a műsorvezető szövegét. Láttatok-e már híradót, vagy felismertétek-e a díszletet?”

Lecsengőben a járványveszély, úgyhogy ismét jöhetnek érdeklődő csoportok a 35 éves Nyíregyházi Televízióba. A sokak számára érdekes műhelybe most a Down Egyesület Csodavár Játszóházában szervezett nyári táborból érkeztek gyerekek. Vezető operatőrünk, Miló Mihály fogadta a csoportot, és mutatta meg a felvételeknek helyet adó műtermet, illetve az adásvezérlőt. Számtalan programot szerveztek az egyesületben a vakációzó diákoknak.

„Rádióba, tévébe, megyei könyvtárba, múzeumba, Sóstóra kilátogatnak, tanyára ellátogatnak, ahova nem mindig jut el a gyerek. A táborban 4–12 éves korig vannak a gyerekek, többségében olyanok, akik nem sajátos nevelési igényűek. Általában egy-egy csoportban egy-két sajátos nevelési igényű gyerek van. Nekik megadjuk azokat a fejlesztési lehetőségeket, amit máskor is tudunk nyújtani a Csodavárban” – fogalmazott Buda Barna, a Csodavár intézményvezetője.

Az inkluzív fejlesztés a Csodavár egyik erőssége, hiszen olyan játékok, eszközök találhatók a játszóházban, melyek minden gyereknek élményt, sokoldalú fejlesztést nyújtanak a szakemberek közreműködésével, az esztendő minden szakaszában.

„Szerdahelyi Tamara vagyok, és nagyon szeretek a Csodavárban játszani, mert rengeteg jó játék és labdatenger is van.”

„Bohóchal, plüss bohóchal, T-Rex, iguana, kocsik. Szeretek ott játszani a többiekkel, mert szeretem Sztefánt és Hoványi Levit, meg Zsombort és Matyit” – mondta a másik táborozó, Dusnoki Levente.

Azon túl, hogy a Down Egyesület nyolc napközis jellegű tábora kellemes környezetben zajlik, változatos tematikával, küldetése szerint erősíti a gyerekek befogadó és elfogadó képességét. Így lesznek ők toleránsak felnőtt korukra, mindenfajta mássággal szemben.