Késlekedő repülőgéptől az elütött borzig! 0–24 szolgálatban a városgondnok!
Fotó: archív

Több mint félszáz bejelentés és legalább kétszer ennyi, városon belül megtett kilométer. Így néz ki számokban Bordás Bélának, Nyíregyháza városgondnokának egy napja. Ügyeletes telefonszá­mára folyamatosan futnak be a hívások a városlakóktól, a nap szinte 24 órájában. Ezek témái pedig a lehető legváltozatosabbak: a felpuffadt borztól a Lárnakából hazatérő repülőgép menetidején át a nyitva felejtett kapuig, a szó legszorosabb értelmében: minden.

 

Nyíregyháza városgondnokát nehéz úgy leültetni – sőt, inkább lehetetlenség – 10 percre, hogy ne csörögjön valamelyik telefonja. Neki ugyanis van 5, amelyek a nap 24 órájában „szolgálatban” vannak. Közben pedig egész nap járja az utcákat, megnézi, hogy a bejelentések mennyire valósak, és hogyan lehetne a problémákat megoldani. Kedvenc történetünk az volt, amikor fáról segített macskát menteni, vagy éppen malacot üldözött a vasúti sínek mentén, de van, hogy neki adják oda a városlakók a nem használt holmijaikat, ő pedig eljuttatja azokat a rászorulókhoz; sőt, abban is közvetített már, hogy nyíregyházi fogvatartottak leszedjék Napkor határában a földeken maradt, de még fogyasztásra alkalmas paprikát...

 

Nincs olyan nap, hogy ne csörögjön a telefonom, van, hogy még éjszaka is. A lehető legkülönfélébb bejelentések futnak be hozzám, az utóbbi időszakban pedig voltak ezek között igazán érdekesek is. Felhívott az egyik városlakó, hogy segítsek abban, mikor landolhat a Lárnakáról induló, Debrecenbe érkező Wizz Air gép, ugyanis várja a gyerekeit, ott volt a megadott időpontban, de még mindig semmi hír. Én rögtön ránéztem a radarra és pontos információkkal tudtam szolgálni, még azt is elmondtam, hogy hol jár jelenleg a gép. Mint kiderült, késve indult Ciprusról. Szintén a napokban történt, hogy segítséget kért tőlem egy másik városlakó: hamarosan felszállnak a géppel, indulnak nyaralni, de nem emlékszik, bezárta-e az utcakaput. Megkért, hogy menjek el és nézzem meg. 10 perc alatt a helyszínen is voltam. De az is érdekes volt, amikor a vonatról hívtak fel, hogy nézzem már meg, ott van-e még a parkolóban az autója, mert azt hallotta, hogy eltulajdonítottak onnan egy gépkocsit és megijedt, hogy esetleg az övét.

 

SOKSZOR NEM CSAK A VÁROS TERÜLETÉN...

 

– Sokszor nem csak a Nyíregyházához tartozó ügyekkel hívnak fel. Például a napokban azért csörgettek meg, mert a 330-as kilométerszelvénynél egy elütött borzot találtak. Én rögtön tudtam, hogy ez Kisvárda-Fényeslitke-Tuzsér közelében lehet, de akkor is szóltam a kisvárdai üzemmérnökségnek, hogy vigyék el az állatot, mert már fel van fújódva.  

 

Béla évekre visszamenőleg emlékszik szinte az összes bejelentésre. Ezért is van, hogy mindig elhagyja a mosoly az arcát, amikor elhalad a Korányi Frigyes utcában. Ott ugyanis egy városlakónak visszaadta az elveszett pénztárcáját, benne a közel fél millió forinttal.