Mavagyonolás és pünkösdi királyválasztás – Pünkösdhétfő a Sóstói Múzeumfaluban

Mavagyonolás, pünkösdi királyválasztás, kézműves foglalkozás és falusi vásár – rengeteg programmal várták a vendégeket a Sóstói Múzeumfaluban Nyíregyházán. A pünkösdi sokadalom harmadik és egyben utolsó napján bemutatták a térség hagyományait, így a délelőtt első felében a lányok kaptak nagyobb szerepet, akik a bő kendertermésért táncoltak.

A mavagyonolás hagyományait is megismerhették a látogatók a Sóstói Múzeumfaluban. A „Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja” kezdetű népdalból eredő szokás azért is volt fontos a Nyírségben, mert ezzel kívántak a lányok bő kendertermést, a pünkösdi misét követően házról-házra jártak a Felső-Tisza vidékén.

Mavagyonolás a megyében

A lányok összeverbuválódtak, kiválasztották a legkisebbet, de a legszebb arcú leányt, aki fölé mint egy sátorponyvát terítettek egy kendőt, négy nagyobb leány fogta és házról-házra járva, pünkösdi énekeket énekelve adományokat kértek tulajdonképpen és minden háznak kívántak nagyon bő kendertermést, olyan magasra emelték a pünkösdi királylányt, hogy ilyen magas legyen a kenteknek a kendere” – nyilatkozta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A nők a haszonnövényből fonalat fontak, majd vászont szőttek belőle. A folyamatokat a skanzen új kiállítása is bemutatja. A Tiszabecsi portán láthatják az érdeklődők azt is, hogy a fonó alkalmával milyen szerelmek szövődtek.

Királyválasztás a Múzeumfaluban

A pünkösdhétfő másik hagyománya a királyválasztás. A Sóstói Múzeumfaluban ügyességi versenyeken keresztül két kategóriában is megválasztották a legbátrabb és legügyesebb férfit, a gyerekek és a felnőttek körében. A legjobbnak járó, fából készül kardot végül egy hajdúszoboszlói vendég vehette át. Tóth Sándor fafaragó, így ismerte a hagyománnyal járó kiváltságokat.

Tudtam, hogy mi az, hogy pünkösdi királyság, a régi világban a falusi legények maguk közt a legerősebbet, legügyesebbet megválasztották, az abban az időben egy évig ingyen ivott a helyi kocsmában, talán most is, egy fajta dicsőség a legényeknek” – mesélte Tóth Sándor, a felnőtt kategória nyertese.

A Sóstói Múzeumfaluban számos programmal várták az érdeklődőket, a gyerekek különböző kézműves foglalkozáson vehettek részt, tavaszi nótázásra invitálták őket, de többek között volt utcaszínházi vásári komédia a faluközpontban és nyíregyházi, valamint megyebeli néptáncegyüttesek bemutatója is.

Kapcsolódó galéria

Pünkösd a múzeumfaluban 20230529