Mától indul a 13. havi nyugdíj banki átutalása
Fotó: Illusztráció

Azok az idősek, akik átutalással kapják nyugdíjukat, a mai naptól számíthatnak a 13. havi nyugdíj érkezésére.

Idén februárban a dolgozók, a családosok és a fiatalok mellett a nyugdíjasok is pluszösszeghez jutnak. Mint ismert, februárban érkezik az első emelt összegű minimálbér, a családok visszakapják tavalyi szja-befizetésüket, a 25 év alattiak első szja-mentes fizetésüket vehetik fel, a nyugdíjasok pedig kéthavi nyugdíjat kapnak kézhez.

A 13. havi nyugdíj postai kézbesítése már február 9-én elindult, a banki átutalás pedig a mai naptól kezdődik, így az érintetteknek kéthavi összeg érkezik a számlájukra.

Összesen 2,5 millió embert érint a pluszjuttatás, ami mintegy 370 milliárd forintot tesz ki.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése négy részletben történt volna: minden év februárjában plusz egyheti nyugdíjat kaptak volna az idősek. A gazdaság jó teljesítménye azonban ezt felülírta, így sikeresen vissza lehet vezetni a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által elvett juttatást.

A napokban egy teljes havi nyugdíj összegét várhatják az idősek. A pluszjuttatás a rendes havi nyugdíjjal érkezik, külön pozitívum, hogy a 13. havi teljes nyugdíjat már a megemelt januári juttatás alapján számolták ki, azaz most dupla összeget kapnak az arra jogosultak.

Ez havonta egy átlagos nyugdíjas esetében, aki 150 ezer forint körüli juttatást kapott decemberben, januártól már 7500 forinttal többet, összesen 157 500 forintot jelent. Vagyis februárban ennek az összegnek a duplája, azaz 315 ezer forint érkezik majd az arra jogosult átlagnyugdíjasoknak. Fontos megemlíteni, hogy a nyugdíj összege januárban 5 százalékkal emelkedett.

A rendes havi nyugellátással együtt érkező 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok mellett az összes hozzátartozói nyugellátásban részesülő is megkapja.

Az özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, a korhatár előtti és szolgálati ellátásban részesülők is számíthatnak a plusz nyugdíjra, ezenfelül a rokkantnyugdíjasok, rehabilitációs ellátásban részesülők is.

Ez Magyarország lakosságának mintegy egynegyedét érinti.

Orbán Viktor miniszterelnök 2021 novemberben jelentette be, hogy a nyugdíjasoknak kifizetett 80 ezer forintos nyugdíjprémiuma után 2022-ben nemcsak a 13. havi nyugdíj második részlete, hanem a teljes 13. havi nyugdíjat érkezik.

A miniszterelnök közösségi oldalán emlékeztetett, hogy a héten elindult a megemelt nyugdíj és a 13. havi nyugdíj kézbesítése.

A kormányfő korábban elmondta azt is, hogy  a 13. havi nyugdíj visszaadása egy történelmi elégtételt jelent.

 

Forrás: hirado.hu