Maszmók a színházban – A Nagy Vándorló most az indiánok közé álmodja magát
Fotó: Trifonov Éva

Maszmók, a Nagy Utazó újabb kalandja Afrika után most az indiánok földjére vezet. A közönség megismeri a sziú indiánokat, átkelnek Dél-Mexikón, majd a Dél-Amerikába vezető keskeny földnyelven eljutnak az Andokig. A ma már sorozatszerű játék szerzője Deák Tamás, a rendező Urmai Gábor. Maszmók Fridrik Noémi.

 

Nagyjából itt indul a konfliktus a Maszmók az indiánok között óvodásoknak készült előadásban a MŰvész Stúdióban. A Maszmók Afrikában után következett a dél-amerikai történet, de már a harmadik epizódon törik a szerzők a fejüket.

„Maszmók, ő egy hatalmas fantáziával rendelkező kisgyerek, mint minden kisgyerek, és álmodozik arról, hogy indiánok közé kerül, mert nagyon izgatja a téma. Egy álombeli varázslással odajut az indiánokhoz, akiknél kiderül, hogy hatalmas gondot jelent a vizek szennyezettsége – nem árulom el, nézzék meg, hogy mit jelent pontosan – és akkor elkezdik a megoldást keresni arra, hogy hogyan is lehetne a környezetet óvni és védeni” – így fogalmazott az előadás főszereplője, Maszmók, azaz Fridrik Noémi.

Négy áldozati tárgyat kell bemutatni egy istenségnek, és elindulnak a kalandos úton. A végén aztán kiderül, hogy mire jutottak, és mi mindent tudunk tenni azért, hogy megóvjuk a Földet, a környezetet.

A rendező, Urmai Gábor hozta magával a darabot, hiszen a szerzők saját gyerekeiknek találták ki Maszmókot. És hogy ne csak szórakoztasson, tanítást is belecsempésztek a mostani, már második játékba a közös munka során az íróval, Deák Tamással.

„Az afrikás az arról szólt, hogy legyél önmagad, de akarjál más lenni. Légy az, ami! Az indiános történet pedig a környezetszennyezésről, ami erősen érinti napjainkat. Nagyon sok olyan üzenet hangzik el benne, ami valós szólásmondás az indiánok között. Például az, hogy a földet azt nem nagyapáinktól örököltük, hanem az unokáinktól kölcsönözzük, vagy a vége utolsó mondatok: ha a fehér ember kivágta az összes fát, megmérgezte az utolsó folyót, és kifogta az utolsó halat is, rájön, hogy a pénz nem ehető” – mesélte a darab fő gondolatáról a rendező, Urmai Gábor.

Nincs egyszer volt, hol nem volt mesekezdés, nem három próbát kell kiállni a mesehősöknek, de ugyanúgy tanít és szórakoztat a Maszmók az indiánok között, mint az egykori nagy klasszikus mesék. Nagy érdeme a darabnak, hogy autentikus hangszereken maguk, a színészek játszanak. Óvónők jelzése szerint a gyerekek a színházi előadás után kérdeznek, és beszélgetni kell velük az aktuális témáról. És már elindult az óvodás mesebérleti sorozat, melynek nézői Maszmók mellett találkozhatnak Csupahaj, gonosz sámánnal, vagyis Nagyidai Gergővel. Mennydörgő Medvével, Horváth Viktorral, a Higgadt Hangya szerepében a rendező, Urmai Gábor.