Marso adomány – Ajándék a Harc az Életért Alapítványnak
Fotó: Szarka Lajos

A Marso Gumiabroncs és Autószerviz hálózat 1 millió forinttal támogatja a Megyei Kórház Harc az Életért Alapítványát. Az összeget hematológiai betegek ellátási körülményeinek javítására fordítja az osztály.   

Kis létszámú, de jelentős a Jósa András Oktatókórház Hematológiai Osztálya, mely 1983-ban alakult. Az akkor új ellátású feladatkör mára európai szinten működik. A csontvelő-transzplantáció kivételével minden terápiára készek a nyíregyházi orvosok.

„Nagy örömmel fogadjuk ezeket a felajánlásokat, hiszen azt gondoljuk, hogy aki adományoz, az gondol másra, és ezzel segíti a munkánkat. A nyíregyházi vállalatok, cégek, civil szervezetek komoly hagyománnyal rendelkeznek már az adományozás terén. A MARSO Kft. sem először kereste meg kórházunkat azzal, hogy az egészségügyi ellátást támogatja. Mai napon a kórház Hematológiai Osztályának 1 millió forintot adományozott, amit a Harc az Életért Alapítványon keresztül fogunk felhasználni” – nyilatkozta dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A hematológiai osztály a megye és a Tokaji kistérség felnőtt lakosságát, illetve a Bodrogköz betegeit is ellátja a Jósa András kórházban – fogalmazott a legújabb Prima díjas főorvos. Pénzigényes ez a terület is, mind a diagnosztika, mind a kezelés oldalán.

„Az ellátás egyik nagy területe az onkohematológiai betegek diagnosztizálása, kezelése. Ide tartoznak a különböző leukémiák, fehérvérűségek, limfómák, a nyirokszervek rosszindulatú betegségei, amelyek a fekvőbeteg-ellátás nagyobb részét képezik. Ezen kívül számos más betegség diagnosztizálásában és kezelésében is részt veszünk. Említhetném, hogy a vérszegénységek egy jelentős részében, a társszakmákkal együttműködve nekünk is feladatunk van, hogy a vérszegénység okát kiderítsük. Ezek egy részét mi kezeljük, vagy a megfelelő ellátóhelyre tudjuk őket irányítani” – tájékoztatott az adomány kapcsán dr. Szerafin László, a Hematológiai Osztály főorvosa.

A sok tervhez jól jönnek az adományok. A betegek nagy része hosszas gyógykezelésre szorul, és fontos lenne a kórházi ápolási körülményeken javítani, de fejlesztésre szorulnak a klinikai vizsgálatok körülményei is. Arról nem beszélve, hogy vásárolhatnak olyan kisebb eszközöket, melyek meggyorsítják a kezeléseket és a gyógyulást.

„Minden évben közös egyeztetés előzi meg, és alapvetően kikérjük a kórház véleményét, hogy melyik az az osztály, amelyiknek igazán fontos, és nagy segítséget nyújt egy ilyen támogatásnak a juttatása. Az elmúlt időszak nagyon sok esetben a Covidról szólt, és meg is lepett bennünket, hogy nem ehhez kapcsolódó területet választott a kórház” – mondta a MARSO Kft. ügyvezető igazgatója, Becser Zoltán.

Érthető, hogy a Covid mellett más betegek gyógyítását is segíteni kell. Az országos szponzoráció mellett a nyíregyházi székhelyű vállalat elsőbbséget nyújt a helyi kultúra, a sport és az egészségügy kiemelt területein.

Kapcsolódó galéria

Marso adomány a kórháznak 20211124